Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Effect of thyme and/or garlic on growth performance, carcass traits, intestinal microbiota and health status in broilers.

Opis bibliograficzny

Effect of thyme and/or garlic on growth performance, carcass traits, intestinal microbiota and health status in broilers. [AUT.] SZYMON MILEWSKI, BOŻENA KICZOROWSKA, WIOLETTA SAMOLIŃSKA, RENATA KLEBANIUK, PIOTR KICZOROWSKI, JULIA FABJANOWSKA. Poult. Sci. (Print) 2026 Vol. 105 Issue 1 Article number: 106158, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2025.106158
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2026 Vol. 105 Issue 1, Article number: 106158
Rok: 2026
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study determined the effect of addition of 2-3 % of garlic (AL2, Al.3) and its combination with 1 % of thyme (AL.2.Th, Al.3.Th) to iso-caloric and iso-nitrogenous diets for broiler chickens on the nutrient digestibility, production traits, slaughter analysis parameters, hematological and biochemical blood indices, and the weight of breast, drumstick meat, and chosen organs. Two hundred fifty one-day-old broiler chickens were assigned to five groups (treatments) with 5 replicates (10 birds per cage, 5 females and 5 males). The experiment lasted 6 weeks. Broiler chickens receiving diets supplemented with the herbs exhibited an increase (P = 0.025) in the average body weight (about 9,1 % vs C) and body weight grain (about 20,7 % vs C) in the finisher period and an increase (P < 0.05) in the organic matter digestibility of the diets (about average 6,9 % vs C). An improvement in the FCR (P = 0.019) index was noted in broiler chickens fed the herb-containing mixtures in each combination in the finishing period (even about 14,4 % vs C in Al.2.Th). Moreover, the best carcass quality with a high proportion of muscles and low abdominal fat content (P = 0.031) was noted in broilers feed 2 % of garlic + 1 % of thyme and 3 % of garlic + 1 % of thyme-enriched diets. The addition of the herbs into the diets contributed to an increase in the number of Lactobacillus and Enterococcus bacteria (P = 0.018) and a decrease in Escherichia coli counts in the small intestine, compared with the control treatment (respectively about 6,3 %↑ and 6,5 %↓ in Al2.Th and Al.3Th). No Salmonella sp. were isolated in any treatment. Additionally, an increase in the percentage of lymphocytes (about 17,1 %) and a simultaneous decrease in the granulocyte (about 17,9 %) count were observed in the blood of broiler chickens AL.3, AL2.Th and Al.3.Th treatments. In summary, incorporation of thyme and/or garlic into the diet for broiler chickens can effectively improve growth performance, carcass parameters, gut microbiota, and the defense potential in the organisms of broiler chickens.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53278) wydawnictwo ciągłe #53278

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 grudnia 2025 14:32
Ostatnia aktualizacja:11 grudnia 2025 14:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się