Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of vitamin C with rutin and herbal mixture supplements on chosen hematological and biochemical blood parameters and production results of slaughter turkeys.

Opis bibliograficzny

Effect of vitamin C with rutin and herbal mixture supplements on chosen hematological and biochemical blood parameters and production results of slaughter turkeys. [AUT.] MAŁGORZATA DMOCH, ANTONI POLONIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2011 Vol. 29 Nr 2 s. 32-43, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2011
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The present research objective was to determine the influence of supplemental vitamin C with rutin in drinking water or herbal mixture additive to a diet of chosen hematological and biochemical blood parameters of slaughter turkeys. The studies involved 120 male turkeys Big-6 toms. From the 3rd week of age, the birds received a dietary addition of vitamin C with rutin to drinking water (group II) and a 1% herbal mixture to feed (group III). Blood was collected from the brachial vein twice and the results were averaged. The blood samples were examined for chosen hematological and biochemical indices in plasma. Suplementary vitamin C with rutin and herb mix in turkeys diet improved the final weight gains and reduced the feed intake/kg weight gain. Addition of herbal mixture to feed decreased the number of leucocytes but neutrophiles number in turkey’s blood from II group was lower than control (p < 0.05). Vitamin C with rutin decreased the uric acid level (2.55 mg · dl-1) and phosphorus (1.95 mg · dl-1) in comparison with control group (respectively, 3.7 mg · dl-1 2.51 mg · dl-1), while herbal mixture supplement increased the content of cholesterol (115.33 mg · dl-1), phosphorus (3.44 mg · dl-1), and TIBC (total iron-binding-capacity) (97.2 mg · dl-1), and declined blood triglyceride (87.66 mg · dl-1), (respectively, 96.6 mg · dl-1, 2.51 mg · dl-1, 61.0 μg · dl-1, 124.5 mg · dl-1), concentration in turkeys.

Polski:

Celem pracy było określenie wpływu dodatku witaminy C z rutyną do wody pitnej oraz mieszanki ziołowej do paszy na kształtowanie się wybranych parametrów hematologicznych i biochemicznych krwi indyków rzeźnych. Badania przeprowadzono na 120 sztukach indorów zestawu komercyjnegoBig-6. Od 3 tygodnia życia dodawano ptakom witaminę C z rutyną do wody pitnej (grupa II) oraz 1% mieszankę ziołową do paszy (grupa III). Z żyły ramiennej pobrano krew dwukrotnie, a wyniki uśredniono. We krwi oznaczono poziom wybranych parametrów hema-tologicznych, a w osoczu wybranych wskaźników biochemicznych. Suplementacja witaminy C z rutyną i mieszanki ziołowej wpłynęła korzystnie na kocową masę ciała indyków i wykorzysta-nie paszy. Dodatek mieszanki ziołowej do paszy spowodował spadek liczby leukocytów we krwi indyków, a liczba neutrofili we krwi indyków z grupy II zmniejszyła się w porównaniu z grupą kontrolną. Witamina C z rutyną spowodowała obniżenie poziomu kwasu moczowego (2,55 mg · dl-1) i fosforu (1,95 mg · dl-1) w porównaniu z grupą kontrolną (odpowiednio 3,7 mg · dl-1, 2,51 mg · dl-1), a mieszanka ziołowa przyczyniła się do wzrostu poziomu cholesterolu (115,33 mg · dl-1), fosforu (3,44 mg · dl-1) i TIBC (całkowita zdolność wiązania żelaza) (97,2 mg · dl-1) oraz do spad-ku poziomu triglicerydów (87,66 mg · dl-1) (w grupie kontrolnej odpowiednio 96,6 mg · dl-1, 2,51 mg · dl1, 61,0 μg · dl-1, 124,5 mg · dl-1).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 27151) wydawnictwo ciągłe #27151
PBN ID (hist.): 27151

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lutego 2012 09:33
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 08:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się