Effect of water temperature and time since of administration of ascorbic acid (AA) on its contents in selected tissues of the common carp Cyprinus carpio (L.).
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The effect of water temperature and time after administration of ascorbic acid (AA) on its content in selected tissues of carp kept in different thermal conditions (15 o C and 25 o C) was determined. The concentration of AA in the kidney, liver and muscle of common carp before the experiment (control) and on 1, 3, 7 and 14 days after per os its administration was determined. The greatest content of AA was found in the kidney, while being smaller in the liver and the smallest in muscles, the average being 14.1 g kg -1 , 12.2 g kg -1 and 8.3 g kg -1 , respectively. On the first day after administration of AA its quantity in the kidney was 2.5 times higher and in the liver, twice as high as in the control sample. During the experi ment, the AA content significantly decreased and after 14 days after dosing it fell to the value defined in the control sample. The water temperature did not significantly affect the decline of AA in all tissues, but a two-way analysis of variance revealed significant effects of temperature on the changes of AA content only in the liver.
W badaniach określono wpływ temperatury wody i czasu po podaniu kwasu askor-binowego (AA) na jego ilości w wybranych tkankach karpi utrzymywanych w różnych warunkach termicznych: 15 i 25oC. Ustalono stężenie AA w nerce, wątrobie i mięśniach karpia przed rozpoczęciem doświadczenia (kontrola) oraz w 1, 3, 7 i 14 dniu po podaniu AA per os. Największą ilość AA stwierdzono w nerkach, nieco mniejszą w wątrobie, a najmniejszą w mięśniach, odpowiednio 14,1 g kg-1, 12,2 g kg-1oraz 8,3 g kg-1. W pierwszym dniu po podaniu AA peros jego ilość w nerce była 2,5krotnie większa, a w wątrobie 2-krotnie większa niż w próbie kontrolnej. W kolejnych dniach zawartość AA zmniejszała się istotnie i po 14 dniach od podania zmniejszyła się do wartości określonej w próbie kontrolnej. Temperatura wody nie wpływała istotnie na spadek zawartości AA we wszystkich tkankach, ale analiza dwuczynnikowa wariancji wykazała istotny wpływ temperatury na zmiany zawartości AA tylko w przypadku wątroby.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 13 stycznia 2014 10:08 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 12:30 |