Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of water temperature and time since of administration of ascorbic acid (AA) on its contents in selected tissues of the common carp Cyprinus carpio (L.).

Opis bibliograficzny

Effect of water temperature and time since of administration of ascorbic acid (AA) on its contents in selected tissues of the common carp Cyprinus carpio (L.). [AUT.] JACEK RECHULICZ, JERZY LECHOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol. 30 Nr 2 s. 53-62, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/v10083-012-0012-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The effect of water temperature and time after administration of ascorbic acid (AA) on its content in selected tissues of carp kept in different thermal conditions (15 o C and 25 o C) was determined. The concentration of AA in the kidney, liver and muscle of common carp before the experiment (control) and on 1, 3, 7 and 14 days after per os its administration was determined. The greatest content of AA was found in the kidney, while being smaller in the liver and the smallest in muscles, the average being 14.1  g kg -1 , 12.2  g kg -1 and 8.3  g kg -1 , respectively. On the first day after administration of AA its quantity in the kidney was 2.5 times higher and in the liver, twice as high as in the control sample. During the experi ment, the AA content significantly decreased and after 14 days after dosing it fell to the value defined in the control sample. The water temperature did not significantly affect the decline of AA in all tissues, but a two-way analysis of variance revealed significant effects of temperature on the changes of AA content only in the liver.

Polski:

W badaniach określono wpływ temperatury wody i czasu po podaniu kwasu askor-binowego (AA) na jego ilości w wybranych tkankach karpi utrzymywanych w różnych warunkach termicznych: 15 i 25oC. Ustalono stężenie AA w nerce, wątrobie i mięśniach karpia przed rozpoczęciem doświadczenia (kontrola) oraz w 1, 3, 7 i 14 dniu po podaniu AA per os. Największą ilość AA stwierdzono w nerkach, nieco mniejszą w wątrobie, a najmniejszą w mięśniach, odpowiednio 14,1 g kg-1, 12,2 g kg-1oraz 8,3 g kg-1. W pierwszym dniu po podaniu AA peros jego ilość w nerce była 2,5krotnie większa, a w wątrobie 2-krotnie większa niż w próbie kontrolnej. W kolejnych dniach zawartość AA zmniejszała się istotnie i po 14 dniach od podania zmniejszyła się do wartości określonej w próbie kontrolnej. Temperatura wody nie wpływała istotnie na spadek zawartości AA we wszystkich tkankach, ale analiza dwuczynnikowa wariancji wykazała istotny wpływ temperatury na zmiany zawartości AA tylko w przypadku wątroby.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 31382) wydawnictwo ciągłe #31382
PBN ID (hist.): 31382

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 stycznia 2014 10:08
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 12:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się