Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Effect of whey protein concentrate on physicochemical, sensory and antioxidative properties of high-protein fat-free dairy desserts.

Opis bibliograficzny

Effect of whey protein concentrate on physicochemical, sensory and antioxidative properties of high-protein fat-free dairy desserts. [AUT.] KATARZYNA KUSIO, JAGODA SZAFRAŃSKA, WOJCIECH RADZKI, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ. Appl. Sci.-Basel 2020 Vol. 10 Iss. 20 Article 7064, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app10207064
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2020 Vol. 10 Iss. 20, Article 7064
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluates a new formula for high-protein fat-free dairy desserts. The rheological, textural, organoleptic and antioxidative properties of this product have been examined. They were prepared in laboratory conditions using a magnetic stirrer and then mixed in a water bath at 80 °C for 10 min. The composition included skimmed-milk powder, different concentrations of whey proteins (WPC80) (5, 7, 9, 11 or 13%), sucrose and ĸ-carrageenan. Samples were stored at 4 °C. The use of different amounts of whey proteins significantly influenced the texture, rheological properties and appearance of dairy desserts. With the increase of WPC80 content, the hardness (5–11%), adhesiveness (5–13%), cohesiveness (513%), springiness (5–11%) and viscosity (5–13%) of the high-protein fat-free dairy desserts increased. Elastic (gel) properties were exhibited throughout the process (G’ > G”). This result was confirmed by the measurements of tan(δ) (tan(δ) < 1). Water activity decreased with an increase in WPC80 content. Health-promoting features using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and ferric reducing antioxidant power (FRAP) measurements were evaluated. Both methods showed that the samples have antioxidant properties. Panelists described desserts with 9% WPC80 as the most favorable according to sensory properties. This research promotes the reduction of production waste using high-protein whey powder, a by-product of whey from cheese manufacturing, as a main component during food production, and it also promotes fat-free food

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47319) wydawnictwo ciągłe #47319

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,679
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 października 2020 13:31
Ostatnia aktualizacja:12 stycznia 2023 14:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się