Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effectiveness of rearing Big-6 turkey-hens for slaughter fed with garlic, coneflower preparation and 1,2,4-triasole derivative additions.

Opis bibliograficzny

Effectiveness of rearing Big-6 turkey-hens for slaughter fed with garlic, coneflower preparation and 1,2,4-triasole derivative additions. [AUT.] MAGDALENA KRAUZE, JERZY TRUCHLIŃSKI, MAŁGORZATA ADAMCZYK, MONIKA CENDROWSKA-PINKOSZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, DD Medicina Veterinaria 2007 Vol. 62 Nr 2 s. 7-14, il., bibliogr., sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The experiment was conducted using 360 turkey-hens of heavy type Big-6 divided into 4 groups (each with three replicates of 30 birds). All birds were fed with identical standard fulldose mixtures in a 5-stage system. An addition of tested supplements Echinovit C, garlic, and 1,2,4-triasole derivative was given with drinking water. The birds in group I (control) did not receive additives. The turkey-hens of group II received natural poultry immune stimulant Echinovit C, at the daily dose of 0.25 ml/dm3 of water. The birds in group III were given fresh and ground garlic at the daily dose 0.25 g/dm3 of water. The turkey-hens of group IV daily were given 1,2,4-triasole derivative in the amount of 25 μg/dm3 of water. All supplements were given from the first day of life during the entire period of rearing period twice in week. At the end of the experiment after 16 weeks, the birds in group III (receiving garlic) were significantly, 600 g, i.e. 6.5%, heavier than in the control group. The addition of garlic favorably affected the feed conversion ratio. The turkey-hens of this group used on average 4.8% less feed per kilogram gain than the birds in the control group.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18287) wydawnictwo ciągłe #18287
PBN ID (hist.): 18287

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 maja 2008 13:27
Ostatnia aktualizacja:16 maja 2022 13:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się