Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of L-proline on swimming parameters of Daphnia magna subjected to heat stress.

Opis bibliograficzny

Effects of L-proline on swimming parameters of Daphnia magna subjected to heat stress. [AUT. KORESP.] ADAM BOWNIK, [AUT.] ALEKSANDRA SZABELAK, MAGDALENA KULIŃSKA, MONIKA WAŁĘKA. J. Therm. Biol. 2019 Vol. 84 s. 154-163, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jtherbio.2019.06.012
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Thermal Biology 2019 Vol. 84, s. 154-163
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

L-proline (L-PROL) is an essential amino acid, a constituent of many proteins and the osmoprotective molecule produced and accumulated in higher plants and some freshwater microalgae in response to various environmental stressors. Knowledge on thermoprotective effects of this amino acid on freshwater invertebrates is very scarce. Therefore the aim of our study was to determine the effect of L-PROL at concentrations: 10 mg/L, 20 mg/L and 50 mg/L on swimming behavior (immobilization, swimming track density, swimming speed, turning ability) of Daphnia magna subjected to temperatures: 22 °C, 35 °C and 38 °C. We found that L-PROL elevated all the measured swimming parameters at 22 °C when compared to the untreated crustaceans. Furthermore, L-PROL alleviated heat-induced inhibition of these parameters in the experimental animals subjected to 35 °C. The results suggest that L-PROL stimulates swimming performance and alleviates alterations of swimming parameters induced by heat stress in D. magna. Moreover, these findings may support the hypothesis that in natural conditions, L-PROL may protect crustaceans against thermal stress.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45763) wydawnictwo ciągłe #45763

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,361
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 września 2019 09:59
Ostatnia aktualizacja:6 września 2022 12:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się