Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of probiotic L. plantarum 299v on consumer quality, accumulation of phenolics, antioxidant capacity and biochemical changes in legume sprouts.

Opis bibliograficzny

Effects of probiotic L. plantarum 299v on consumer quality, accumulation of phenolics, antioxidant capacity and biochemical changes in legume sprouts. [AUT.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] JULITA REGUŁA, ANNA JAKUBCZYK, MAŁGORZATA SIKORA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, IRENEUSZ KAPUSTA. Int. J. Food Sci. Technol. 2019 Vol. 54 Iss. 7 s. 2437-2446, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14158
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluated the influence of Lactobacillus plantarum 299v on the consumer quality of legume sprouts. The probiotic-rich sprouts were produced by soaking the seeds in probiotic water suspension and further sprouting at 25 °C for 4 days. The enrichment of the sprouts with L. plantarum 299v only slightly affected the sensory quality - the overall acceptability of the probiotic-rich sprouts was usually higher. The probiotic-rich sprouts exhibited increased activity of polyphenol oxidase (the highest activity in the mung bean preparations - 73.97 U mg−1 of protein). The peroxidase activity was not altered. The probiotic enrichment increased the phenolic content by 25%, 31% and 23% in the soybean, adzuki and mung bean preparations; however, it was not reflected in the antioxidant activities. The changes in the activity of enzymes involved in mobilisation of stored material (starch and proteins) and the increased content of phenolics only slightly modified the bioavailability of nutrients.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45594) wydawnictwo ciągłe #45594

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,773
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 lipca 2019 07:46
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 11:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się