Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Encapsulation of polyphenolic preparation in gelatin fruit jellies slows the digestive release of cholinesterase inhibitors in vitro.

Opis bibliograficzny

Encapsulation of polyphenolic preparation in gelatin fruit jellies slows the digestive release of cholinesterase inhibitors in vitro. [AUT. KORESP.] DOMINIK SZWAJGIER, [AUT.] EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, WIRGINIA KAKULA-KOCH, KATARZYNA KRZOS. Antioxidants 2025 Vol. 14 Issue 5 Aricle number; 535, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox14050535
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2025 Vol. 14 Issue 5, Aricle number; 535
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Peach, apricot, chokeberry, blueberry, cranberry, raspberry, and wild strawberry fruits were used to create a polyphenolic preparation (PP) after enzyme-assisted extraction, ultrafiltration, and concentration. The composition of PP was determined using LC-MS. Gelatin jellies produced with PP, as well as liquid PP, were “digested” in an in vitro model. The entrapment of PP in the gelatin matrix delayed the release of total polyphenolics, flavonoids, flavanols, condensed tannins, and anthocyanins (predominantly during the “small intestinal” phase). PP entrapped in the jelly more effectively (p < 0.05) decreased the activity of acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, cyclooxygenase-2 and catalase (during the “small intestinal” phase). However, no significant (p < 0.05) effects on superoxide dismutase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activities were observed. FRAP, CUPRAC, HORAC, oxidation of linoleic acid, and ABTS-reducing activities were higher during the “intestinal” phase; however, the DPPH test and β-carotene bleaching tests did not confirm these results. The presented findings may be useful for designing nutraceuticals with programmed release of bioactive compounds during digestion.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52632) wydawnictwo ciągłe #52632

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 maja 2025 10:38
Ostatnia aktualizacja:10 czerwca 2025 09:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się