Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Energy properties of sunflower seed husk as industrial extrusion residue.

Opis bibliograficzny

Energy properties of sunflower seed husk as industrial extrusion residue. [AUT.] GRZEGORZ MAJ, PAWEŁ KRZACZEK, ANDRZEJ KURANC, WIESŁAW PIEKARSKI. Agricultural Engineering 2017 Vol. 21 Nr 1 77-84, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.1515/agriceng-2017-0008
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agricultural Engineering 2017 Vol. 21 Nr 1, 77-84
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper presents possibilities of using by ‒ products of the agri-food sector, in the form of sunflower husks, for energy purposes. Physical and chemical properties in the form of heat of combustion, calorific value for three moisture levels and ash content for two temperatures of combustion were determined and the carbon content (C), hydrogen content (H) and nitrogen content (N) were calculated pursuant to the PN-EN 15104 standard. Analysis of the heat of combustion and calorific value proved good energy properties of the investigated biomass. For the moisture level of 9%, 16%, 32% the heat of combustion was respectively 19.44 MJ∙kg-1, 17.94 MJ∙kg-1, 15.03 MJ∙kg-1, and the calorific value 18.09 MJ∙kg-1, 16.28 MJ∙kg-1, 13.16 MJ∙kg-1. The average ash content of the investigated biomass for the combustion temperature of 600°C and 815°C was respectively 2.12% and 2.04. In the analyzed biomass the nitrogen content was determined at the level of 1.57%, carbon of 43.87% and hydrogen of 6.29%.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41213) wydawnictwo ciągłe #41213
PBN ID (hist.): 41213

Metryki

10,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 marca 2017 16:24
Ostatnia aktualizacja:9 listopada 2021 10:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się