Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Enhancing nutrient digestibility and antioxidant efficacy in piglets: The impact of fermented rapeseed meal supplementation on biochemical parameters and oxidative stress markers.

Opis bibliograficzny

Enhancing nutrient digestibility and antioxidant efficacy in piglets: The impact of fermented rapeseed meal supplementation on biochemical parameters and oxidative stress markers. [AUT. KORESP.] ANNA CZECH, KATARZYNA WOŚ, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, EWA TOMASZEWSKA. Ann. Anim. Sci. 2025 Volume 25 Issue 1 s. 281 - 291, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/aoas-2024-0055
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2025 Volume 25 Issue 1, s. 281 - 291
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to investigate the effects of varying levels of dried fermented rapeseed meal (FRSM) on the nutrient digestibility and antioxidant efficacy in piglets. The experiment was conducted on 300 piglets, starting at 18 days of age. The primary experimental factor was the inclusion of FRSM in the diet, substituting mainly for post-extraction soybean meal and wheat. Two control groups were established: a positive control (PC) supplemented with 2500 ppm zinc oxide, and a negative control (NC) without additives. Additionally, four experimental groups were designated based on FRSM inclusion levels: FR-8 (8% FRSM), FR-12 (12% FRSM), FR-15 (15% FRSM), and FR-25 (25% FRSM). Results indicated a positive impact on nutrient absorption and redox processes, characterized by reduced efficiency of lipid peroxidation products such as malondialdehyde and lipid hydroperoxide in both blood and organs like the liver and intestines. From this perspective, the recommended inclusion of fermented rapeseed meal in piglet feed appears to be within the range of 8–12%

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52386) wydawnictwo ciągłe #52386

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 lutego 2025 09:01
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2025 09:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się