Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Environmental benefits of catch crops cultivation.

Opis bibliograficzny

Environmental benefits of catch crops cultivation. [AUT. KORESP.] LUCJAN PAWŁOWSKI, [AUT.] CEZARY KWIATKOWSKI, ELŻBIETA HARASIM, OLIMPIA KLIKOCKA-WIŚNIEWSKA, WOJCIECH CEL, JUSTYNA KUJAWSKA. Chem.-Didact.-Ecol.-Metrol. 2021 Vol.26 Issue 1-2 s. 109-121, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/cdem-2021-0009
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Chemistry-Didactics-Ecology-Metrology 2021 Vol.26 Issue 1-2, s. 109-121
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The role of catch crops in modern agriculture has increased in recent years. In addition to a production of animal feed, they have a positive impact on quality of soil. This study determined the suitability of selected stubble catch crops (white mustard, lacy phacelia, and a mixture of faba bean + spring vetch) to improve production, economic and energy effects of spring wheat grown in 3-year monoculture relative to the control treatment (without catch crops). Two tillage systems were used: conventional tillage and no-tillage (conservation tillage). A field study was conducted over the period 2014-2016 at the Czeslawice Experimental Farm, Lubelskie Voivodeship, Poland. The study proved the high suitability of catch crops to increase the spring wheat yields (under both tillage systems). Regardless of the catch crops, the productivity of wheat was higher under conventional tillage. The catch crops (in particular white mustard) and the conservation tillage system contributed to an improved energy efficiency index of production. The white mustard catch crop also had the most beneficial effect on the economic profitability of spring wheat production. This was due to the low cost of cultivation of this catch crop and its beneficial impact on obtaining high yields of spring wheat.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49199) wydawnictwo ciągłe #49199

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,290
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 stycznia 2022 09:08
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się