Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Essential oil isolates of Indian Black Berry leaves: A review.

Opis bibliograficzny

Essential oil isolates of Indian Black Berry leaves: A review. [AUT. KORESP.] RABIA SHAHEEN, [AUT.] NISAR SHAFAQ, RADOSŁAW KOWALSKI, IDREES JILANI MUHAMMAD. Int. J. Chem. Biochem. Sci. 2019 Vol. 16 s. 11-16, bibliogr.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Essential oils are the concentrated fluids of complex blends of the volatile compounds which can be separated from a few plants organs and they are excellent source of a few bioactive mixes. Jamun is a very commom aromatic plant which is found in many places. Janum (Syzygium cumini) have some properties like antioxidative and antimicrobial etc. Essential oils from jamun can be extracted by various ways but hydrodistillation is considered as the best technique because a good yield can be obtained by this method. Syzygium cumini contains appreciable amounts of polyphenols, ellagic acid, and ellagitannins, in addition to an abundance and diversity of anthocyanins. It is also discuss that it has cancer chemopreventive potential of its bioactive constituents. Because of their antioxidant properties the leaf essential oil from Indian black berry may be used as natural preservative element in the food and some other industries like pharmaceutical industries.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45931) wydawnictwo ciągłe #45931

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 października 2019 13:04
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 20:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się