Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Estimation of weekly intake of cadmium and lead by consumption of commercial ready-to-feed infant foods.

Opis bibliograficzny

Estimation of weekly intake of cadmium and lead by consumption of commercial ready-to-feed infant foods. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, KATARZYNA KWIATKOWSKA, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, BOŻENA KICZOROWSKA. Food addit. contam., Part B, Surveill. 2018 Vol. 11 No 3 s. 223-228, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19393210.2018.1491644
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this survey was to estimate the safety of ready-to-eat infant foods in terms of Pb and Cd content. The studied samples were ready-to-eat infant products: dinners (n = 74), soups (n = 27) and desserts (n = 82) containing components of animal origin: meat and/or milk. Cd and Pb content was determined using a GF-AAS method. The analysed products contained 1.82–3.54 µg Pb and 1.32–1.50 µg Cd per kg. The content of Pb per kg of the product can be represented as dinners > soups > desserts, whereas the content of Cd was dinners > desserts > soups. The analysed ready-to-eat products could be regarded as safe, because they supply 12-month-old infants with Pb in an amount accounting for nearly 22% BMDL01 and Cd accounting for ca. 8.6% of the total weekly intake.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44014) wydawnictwo ciągłe #44014

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,419
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 sierpnia 2018 08:06
Ostatnia aktualizacja:6 lipca 2021 13:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się