Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of chemical profile and biological properties of extracts of different Origanum vulgare cultivars growing in Poland.

Opis bibliograficzny

Evaluation of chemical profile and biological properties of extracts of different Origanum vulgare cultivars growing in Poland. [AUT. KORESP.] IZABELA BETLEJ, [AUT.] NATALIA ŻUREK, TOMASZ CEBULAK, IRENEUSZ KAPUSTA, MACIEJ BALAWEJDER, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, SŁAWOMIR JAWORSKI, AGATA LANGE, MARTA KUTWIN, BARBARA KROCHMAL-MARCZAK, TERESA KŁOSIŃSKA, BARBARA NASIŁOWSKA, ZYGMUNT MIERCZYK, [AUT. KORESP.] PIOTR BORYSIUK. Int. J. Mol. Sci. 2024 Vol. 25 Iss. 17 Article number: 9417, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms25179417
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2024 Vol. 25 Iss. 17, Article number: 9417
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This research studied the phenolic content compared with the antioxidant properties of various O. vulgare (Lamiaceae) cultivars grown in Poland. The research results in this paper indicate that the dominant ingredient in all oregano cultivars was rosmarinic acid, known for its strong antioxidant properties. The highest amounts of rosmarinic acid (87.16 ± 4.03 mg/g dm) were identified in the O. vulgare spp. hirtum (Link) Ietsw. Other metabolites identified in the studied extracts include luteolin O-di-glucuronide-O-di-pentoside (30.79 ± 0.38 mg/g dm in the ‘Aureum’ cultivar), 4′-O-glucopyranosyl-3′, 4′-dihydroxy benzyl-protocatechuate (19.84 ± 0.60 mg/g dm in the ‘Margerita’ cultivar), and p-coumaroyl-triacetyl-hexoside (25.44 ± 0.18 mg/g dm in the ‘Margerita’ cultivar). ‘Hot & spicy’ and ‘Margerita’ cultivars were characterized by the highest activity in eliminating OH• and O2•− radicals. Extracts from Greek oregano had the highest ability to scavenge DPPH radicals and chelate iron ions. This research has also provided new evidence that oregano has anti-migratory, cytotoxic properties and influences the viability of gastric cancer cells (the highest cytotoxicity was attributed to the ‘Hot & spicy’ cultivar, which performed the worst in antioxidant properties tests). Extracts from the tested cultivars at a concentration of 0.625% effectively inhibited the growth of S. aureus and P. aeruginosa bacteria. It seems that the oregano grown in Poland is of good quality and can be successfully grown on a large scale if the appropriate use is found.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51883) wydawnictwo ciągłe #51883

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 września 2024 07:54
Ostatnia aktualizacja:12 czerwca 2025 11:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się