Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005-2006 (Ocena wartości rzeźnej tuczników ubijanych na Lubelszczyźnie w latach 2005-2006)

Opis bibliograficzny

Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005-2006 (Ocena wartości rzeźnej tuczników ubijanych na Lubelszczyźnie w latach 2005-2006). [AUT.] MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK, ANDRZEJ STASIAK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2008 Vol. 26 Nr 4 s. 17-23, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2008
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The studies included carcasses of porkers purchased in the Lubelszczyzna region; the data covered the years 2005-2006. Estimation of carcass quality was based on the muscling and adiposity measurements carried out by an ultrasound unit Ultra-Fom 300. The gathered material was sorted out according to a quarter of purchase and carcass mass. In the estimated years, the mean carcass meatiness averaged 51.15%. Carcass quality expressed as thickness of backfat and loin eye height in carcasses obtained in the successive years showed some changes subject to a quarter of the year studied. The majority of the evaluated carcasses ranged between 80-90 kg BW interval.

Polski:

Analizą objęto tusze tuczników skupowanych na Lubelszczyźnie. Zgromadzone dane obejmowały lata 2005-2006. Jakość tusz oszacowano na podstawie pomiarów umięśnienia i otłuszczenia, wykonywanych aparatem ultradźwiękowym Ultra-Fom 300. Zebrany materiał uszeregowano w zależności od kwartału skupu i masy tuszy. W ocenianych latach średnia mięsność tusz wynosiła 51,15%. Jakość tusz, wyrażona grubością słoniny i wysokością „oka” polędwicy, pozyskiwanych w kolejnych latach wykazywała zmiany w zależności od kwartału danego roku. Najwięcej ocenianych tusz było w przedziale wagowym 80-90 kg.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 21178) wydawnictwo ciągłe #21178
PBN ID (hist.): 21178

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 kwietnia 2009 14:29
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 12:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się