Evaluation of slaughter value of fatteners slaughtered in the Lubelszczyzna region in 2005-2006 (Ocena wartości rzeźnej tuczników ubijanych na Lubelszczyźnie w latach 2005-2006)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The studies included carcasses of porkers purchased in the Lubelszczyzna region; the data covered the years 2005-2006. Estimation of carcass quality was based on the muscling and adiposity measurements carried out by an ultrasound unit Ultra-Fom 300. The gathered material was sorted out according to a quarter of purchase and carcass mass. In the estimated years, the mean carcass meatiness averaged 51.15%. Carcass quality expressed as thickness of backfat and loin eye height in carcasses obtained in the successive years showed some changes subject to a quarter of the year studied. The majority of the evaluated carcasses ranged between 80-90 kg BW interval.
Analizą objęto tusze tuczników skupowanych na Lubelszczyźnie. Zgromadzone dane obejmowały lata 2005-2006. Jakość tusz oszacowano na podstawie pomiarów umięśnienia i otłuszczenia, wykonywanych aparatem ultradźwiękowym Ultra-Fom 300. Zebrany materiał uszeregowano w zależności od kwartału skupu i masy tuszy. W ocenianych latach średnia mięsność tusz wynosiła 51,15%. Jakość tusz, wyrażona grubością słoniny i wysokością „oka” polędwicy, pozyskiwanych w kolejnych latach wykazywała zmiany w zależności od kwartału danego roku. Najwięcej ocenianych tusz było w przedziale wagowym 80-90 kg.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 6 kwietnia 2009 14:29 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 12:13 |