Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Evaluation of the effect of sulphur and selenium applications on copper and zinc content in spelt wheat (Triticum spelta L.) and common wheat (Triticum aestivum L.).

Opis bibliograficzny

Evaluation of the effect of sulphur and selenium applications on copper and zinc content in spelt wheat (Triticum spelta L.) and common wheat (Triticum aestivum L.). [AUT.] MARZENA SYLWIA BRODOWSKA, MAGDALENA KURZYNA-SZKLAREK, [AUT. KORESP.] RENATA CZECZKO. J. Elem. 2025 Vol. 30 Nr 3 s. 527-545, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2025.30.3.3606
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2025 Vol. 30 Nr 3, s. 527-545
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Wheat is one of the most widely cultivated cereal crops in Poland and constitutes an important source of human nutrition. Therefore, the biofortification of wheat with selenium offers an opportunity to increase the intake of this nutrient in both human and animal diets. The aim of the study was to evaluate the effects of different sulphur and selenium doses, as well as the timing of their application, on the copper and zinc contents in wheat grain and straw. The experiment was conducted on Luvisol (silt loam), classified according to PTG (2019) and WRB (2022) systems. Three experimental factors were considered in the study. The first factor was the sulphur dose, applied at three levels (S0, SI, SII), and the second was the selenium dose, also applied at three levels (Se0, SeI, SeII). The third factor was the timing of selenium applica- tion, tested at two stages: tillering (BBCH 22-24) and stem elongation (BBCH 31-34). The field trials included 108 experimental plots, each measuring 3 × 6 m (18 m²). The test plants were winter spelt wheat (Triticum spelta L.) cv. Rokosz and winter common wheat (Triticum aestivum L.) cv. Astoria. The results demonstrated a beneficial effect of selenium application on zinc content in both spelt and common wheat grains. At lower doses, selenium may have increased the cop- per content in spelt wheat straw; however, overall, it reduced the copper content in common wheat grain. Sulphur fertilization increased the copper content in the grains of both wheat species, decreased the zinc content in common wheat grain, and increased the zinc content in the straw of both species.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53081) wydawnictwo ciągłe #53081

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 października 2025 12:17
Ostatnia aktualizacja:12 listopada 2025 08:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się