Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the technological quality of grain and flour of two spelt wheat (Triticum aestivum ssp. Spelta l.) cultivars grown under different conditions of crop protection and seeding rate.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the technological quality of grain and flour of two spelt wheat (Triticum aestivum ssp. Spelta l.) cultivars grown under different conditions of crop protection and seeding rate. [AUT.] DOROTA GAWĘDA, MAŁGORZATA HALINIARZ, [AUT. KORESP.] SYLWIA CHOJNACKA, [AUT.] MAGDALENA SOBOLEWSKA, JUSTYNA ŁUKASZ, GRZEGORZ HURY, MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA. Appl. Ecol. Environ. Res. (Print) 2019 Vol. 17 Issue 2 s.4377-4395, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15666/aeer/1702_43774395
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
APPLIED ECOLOGY AND ENVIRONMENTAL RESEARCH 2019 Vol. 17 Issue 2, s.4377-4395
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A field study was conducted during the period 2014–2015 at the Czesławice Experimental Farm in Poland. The aim of this study was to determine the technological characteristics of the grain and flour of winter spelt (Triticum aestivumssp. spelta) two cultivars (‘Rokosz’ and ‘Schwabenspelz’) depending on the density of sowing and crop protection methods. The present study showed that crop protection method and seeding rate did not cause most of the quality characteristics of spelt grain and flour to significantly vary. Both the Polish cultivar ‘Rokosz’ and the German cultivar ‘Schwabenspelz’ exhibited similar technological quality of grain and flour under organic farming and chemical crop protection conditions. Therefore, both these cultivars can be recommended for cultivation in organic farms. In ‘Rokosz’, gluten content, Zeleny sedimentation value, and dough development time increased with increasing protein content, whereas gluten weakening decreased, which istheevidence of a higherquality and baking value of this cultivar relative to ‘Schwabenspelz’.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45054) wydawnictwo ciągłe #45054

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,712
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 marca 2019 10:47
Ostatnia aktualizacja:20 czerwca 2022 16:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się