Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evolution of the anticholinesterase, antioxidant, and anti-inflammatory activity of Epilobium angustifolium L. infusion during in vitro digestion.

Opis bibliograficzny

Evolution of the anticholinesterase, antioxidant, and anti-inflammatory activity of Epilobium angustifolium L. infusion during in vitro digestion. [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, [AUT. KORESP.] EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, [AUT.] WIRGINIA KUKUŁA-KOCH, KLAUDIA KOWALIK, MAGDALENA POLAK-BERECKA, ADAM WAŚKO. J. Funct. Food. 2021 Vol. 85 Article 104645, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jff.2021.104645
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Functional Foods 2021 Vol. 85, Article 104645
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fireweed (Epilobium angustifolium L.) has attracted attention due to its numerous biological activities. In the present work, we produced a polyphenol-rich freeze-dried infusion (407.02 ± 7.10 mg GAE/g) in order to measure, for the first time, the evolution of anticholinesterase activity during in vitro digestion. During the ‘gastric’ phase, there was an increase in the inhibition of acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BChE) activity followed by a decrease during the ‘small intestinal’ phase. A strong correlation between total polyphenolic content (TPC) and the anticholinesterase activity of the digested fluids was observed (r = 0.90 for TPC/AChE; r = 0.88 for TPC/BChE, p < 0.05). Anti-cyclooxygenase-2 (COX-2) activity was significantly influenced by the digestion phase. Antioxidant/reducing assays (with ABTS and DPPH radicals, linoleic acid, or β-carotene; Cupric Reducing Antioxidant Capacity, Ferric Antioxidant Power, Hydroxyl Radical Antioxidant Capacity; and inhibition of superoxide dismutase, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activity) yielded mixed results, but all of these methods confirmed activity during the digestion processes.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48531) wydawnictwo ciągłe #48531

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,223
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lipca 2021 08:04
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się