Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Exploring mechanisms underlying the beneficial effect of whey protein isolate on the biocompatibility of the thermally obtained curdlan-based hydrogel.

Opis bibliograficzny

Exploring mechanisms underlying the beneficial effect of whey protein isolate on the biocompatibility of the thermally obtained curdlan-based hydrogel. [AUT. KORESP.] KATARZYNA KLIMEK, [AUT.] AGNIESZKA KIERYS, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AGNIESZKA MICHALAK, LIDIA ŚLUSARCZYK, ALEKSANDRA BENKO, KRZYSZTOF PAŁKA, WIESŁAW TRUSZKIEWICZ, MARTA TARCZYŃSKA. Carbohydr. Polym. 2025 Vol. 366 Article number: 123821, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1016/j.carbpol.2025.123821
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CARBOHYDRATE POLYMERS 2025 Vol. 366, Article number: 123821
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This work aimed to compare the biomedical potential of thermally obtained hydrogels consisting of curdlan and a curdlan–whey protein isolate mixture. The purpose of this paper was also to investigate and explain the mechanisms responsible for their different cyto- and biocompatibility. To do this, mechanical and structural properties, wettability, and protein adsorption of biomaterials were analysed and compared. Biological experiments in vitro were carried out on normal human chondrocytes, osteoblasts, and macrophages. Moreover, in vivo studies were performed using the Danio rerio (zebrafish). Our studies showed that in comparison to the curdlan/whey protein isolate hydrogel, the curdlan hydrogel had lower mechanical properties. Its surface was less rough and more hydrophobic and adsorbed a greater amount of blood proteins, but most probably induced their conformational changes. In addition, the curdlan hydrogel exhibited lower cytocompatibility towards normal human osteoblasts and chondrocytes. It also induced greater inflammation in human macrophages in vitro and did not enhance the re-growth of the amputated caudal fin in the zebrafish larvae model when compared to the curdlan/whey protein isolate hydrogel. Hence, our studies demonstrated that a commonly used curdlan hydrogel has a significantly lower biomedical potential compared to the curdlan/whey protein isolate hydrogel proposed by us.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52671) wydawnictwo ciągłe #52671

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
12,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 czerwca 2025 11:10
Ostatnia aktualizacja:3 czerwca 2025 11:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się