Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Exploring the agro-potential of extract from Levisticum officinale WDJ Koch in soybean cultivation.

Opis bibliograficzny

Exploring the agro-potential of extract from Levisticum officinale WDJ Koch in soybean cultivation. [AUT. KORESP.] AGNIESZKA SZPARAGA, [AUT.] SŁAWOMIR KOCIRA, IRENEUSZ KAPUSTA, GRZEGORZ ZAGUŁA. Ind. Crops Prod. 2023 Vol. 203 Article number: 117235, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.indcrop.2023.117235
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Industrial Crops and Products 2023 Vol. 203, Article number: 117235
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The search for agrotechnical alternatives that improve crop yields while having a neutral impact on the environment is the essence of sustainable agriculture. Biostimulants are an important tool for integrated crop management. The objective was to assess the biostimulating activity of macerates from the leaves of Levisticum officinale L., using soybean as a model crop. The extract was evaluated for biologically active compounds as well as its ability to support the growth of soybean plants in natural conditions during a three-year field experiment. The effect of macerates on morphophysiological parameters of soybean plants was evaluated. The harvested crop was analyzed for its mineral profile, protein and amino acid content, including essential amino acids, fat and fatty acids, and fiber fraction content. The analysis showed that the lovage root extract contained antioxidants in the form of phenolic compounds, soluble carbohydrates, minerals, and phytohormones. The concentration of bioactive compounds indicates that the plant extract has agronomic potential and can be considered an effective natural biostimulant to improve soybean growth and yield. The bioactive components of the lovage extract played an important role in plant growth and metabolism. The number of pods per plant and soybean yield increased significantly after the application of the macerate. The concentration of minerals, amino acids, and total protein in soybean increased by the application of lovage macerate. The analyzed extract is an effective natural biostimulant and can be used in agricultural practice.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50779) wydawnictwo ciągłe #50779

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 sierpnia 2023 13:00
Ostatnia aktualizacja:1 sierpnia 2023 13:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się