Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Extruded chokeberry pomace as valuable by-product: Effect of extrusion-cooking conditions on composition and nutritional potential.

Opis bibliograficzny

Extruded chokeberry pomace as valuable by-product: Effect of extrusion-cooking conditions on composition and nutritional potential. [AUT.] TERESA WITCZAK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MARIUSZ WITCZAK, AGNIESZKA WIKIERA, MARTA LISZKA-SKOCZYLAS, SYLWESTER SMOLEŃ, ADAM FLORKIEWICZ, DOROTA GAŁKOWSKA. Ind. Crops Prod. 2025 Vol. 229 Article number: 121009, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.indcrop.2025.121009
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Industrial Crops and Products 2025 Vol. 229, Article number: 121009
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The chokeberry pomace remaining after the pressing of the fruit is a valuable raw material, the processing of which by extrusion-cooking will protect it from spoilage. The chokeberry pomace obtained directly after pressing the juice was ground and processed in a single-screw extruder at different barrel temperatures and different screw speeds. The extrusion processing conditions showed little but significant effect on the total fibre content (TDF) and its soluble fraction (SDF), whereas it had no effect on the content of insoluble (IDF) fractions in the extrudate. A decrease in fat was observed in the extrudates and a favourable change in the fatty acids profile was noted. Vitamins were found to be more susceptible to high temperatures than to mechanical stress. There was a much higher stability of riboflavin relative to thiamine and pyridoxal, a very low stability of tocopherols, and a slightly higher stability of tocotrienols. In the extrudates, the availability of antioxidant bioactive compounds increased.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52679) wydawnictwo ciągłe #52679

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 czerwca 2025 11:17
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 11:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się