Menu
Naciśnij / aby szukać

Fat and tocopherol content in the seeds of amaranth in conditions of diversified fertilization with macroelements.

Opis bibliograficzny

Fat and tocopherol content in the seeds of amaranth in conditions of diversified fertilization with macroelements. [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, HANNA KLIKOCKA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2021 Vol.20 Issue 3 s. 89-96, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2021.3.11
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2021 Vol.20 Issue 3, s. 89-96
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the content of fat and tocopherols in the seeds of Polish cultivars of red amaranth (Amaranthus cruentus L.) – Rawa and Aztek – under the influence of varied macroelement fertilization in the environmental conditions of the Zamość region of south-eastern Poland. In a three-year field experiment (2013–2015) set up in a randomized split-plot design, red amaranth was grown as a test plant at wide row spacing, on good wheat complex soil, in south-eastern Poland (N – 50º71', E – 23º04'). The field experiment had three variables: the weather in the years of research; four combinations of NPK application and two cultivars of the test plant – Rawa and Aztek. The research showed that the factor that most influenced the content of crude fat in the amaranth seeds was the cultivar, followed by the combination of NPK fertilization. The amount of α-tocopherol and total tocopherol depended significantly on the genetic factor and the fertilization combination, while the amount of β-tocopherol was determined more by fertilization than by the cultivar. The content of γ-tocopherol and δ-tocopherol was dependent only on the cultivar.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48515) wydawnictwo ciągłe #48515

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,695
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 lipca 2021 13:28
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się