Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fattening turkeys with the addition of lactic acid and copper.

Opis bibliograficzny

Fattening turkeys with the addition of lactic acid and copper. [AUT. KORESP.] IZABELA KUNA-BRONIOWSKA, [AUT.] EWA MAKARSKA, BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, HALINA PAWLAK. J. Appl. Anim. Res. 2017 Vol. 45 Issue 1 s. 585-590, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/09712119.2016.1232654
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF APPLIED ANIMAL RESEARCH 2017 Vol. 45 Issue 1, s. 585-590
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper presents results of research on the effects of different doses of copper in the form of CuSO4·5H2O and Cu chelate and lysine (1:2), also with 0.4% lactic acid in drinking water on weight gain of turkeys. The study sample consists of 20 experimental groups of 120 birds each. The addition of lactic acid to the feed (excluding copper) contributed slightly to the reduction of the weight gain of turkeys. In contrast, a significant decrease in body weight gain of turkeys was observed, using lactic acid along with inorganic form of copper. Turkeys fed with the feed containing only organic form of copper at a dose of 20 mg reached the greatest weight gain. Lactic acid and different doses and forms of copper significantly differentiate the body weight gain of turkeys. The combination of the lactic acid and copper added resulted in lower weight gains of birds; it was only the administration of the 50 mg copper dose in organic form that increased the weight gain to the level comparable to the weight gains obtained for birds fed without the lactic acid addition. The use of feed supplements requires the selection of an appropriate dose to the form of copper.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38886) wydawnictwo ciągłe #38886
PBN ID (hist.): 38886

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,826
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 października 2016 11:45
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2022 17:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się