Fatty acid content in meat from goat kids fed linseed-supplemented mixture.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of our study was to determine the changes in chemical composition that took place in the muscle tissue of goat kids undergoing fattening when their diet was supplemented with crushed linseed. Twenty-four White Improved male goat kids were fattened until 95 days of age. After slaughter, we collected samples from the longissimus dorsi muscles to determine its chemical composition and the fatty acid and cholesterol content. We found that the addition of 10% crushed linseed to nutritionally rich feed increased the unsaturated fatty acid content and slightly increased the cholesterol level in the muscle tissue lipid fraction; this increase is potentially beneficial with regard to human nutrition.
Celem badań było określenie zmian składu chemicznego tkanki mięśniowej tuczo-nych koźląt, których dawka pokarmowa wzbogacona była gniecionym nasieniem lnu. Badaniami objęto 24 koziołki rasy białej uszlachetnionej, które tuczono wzbogaconą mieszanką przez 35 dni. Po uboju w pobranych próbach z mięśnia najdłuższego grzbietu oznaczono: skład chemiczny, zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Wyniki doświadczenia wskazują na możliwośćoddziaływania drogą żywieniową na jakość mięsa tuczonych koźląt. Wprowadzenie do paszy treściwej 10% dodatku gniecionych nasion lnu powoduje korzystne zmiany we frakcji lipidowej tkanki mięśniowej, zwiększając ilość kwasów nienasyconych. Wzbogacona dawka pokarmowa w nieznacznym stopniu wpłynęła na zwiększenie zawartości cholesterolu.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 2 października 2009 13:53 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 14:53 |