Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

From material to spiritual resources – Apiaceae in polish folk culture.

AUT. KORESP. R. GRUSZECKI, AUT. A. SĘKARA.

Opis bibliograficzny

From material to spiritual resources – Apiaceae in polish folk culture. [AUT. KORESP.] R. GRUSZECKI, [AUT.] A. SĘKARA. Acta Hortic. 2019 No 1264, Proceedings of the II International Symposium on Carrot and Other Apiaceae/ Editors :D. Grzebelus, R. Barański, Krakow 19-22 September 2018, Poland, s. 241-247, il., bibliogr., sum. DOI: 10.17660/ActaHortic.2019.1264.29
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Horticulturae 2019 No 1264, Proceedings of the II International Symposium on Carrot and Other Apiaceae/ Editors :D. Grzebelus, R. Barański, Krakow 19-22 September 2018, Poland, s. 241-247
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Referat zjazdowy konferencji miedzynarodowej
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of the present work was to characterize the role of vegetable and spice plants from the Apiaceae family in Polish folk culture, based on analysis of sources and scientific studies in the field of ethnography and ethnolinguistics from the 19th and 20th centuries. Apiaceae, both cultivated and collected from natural settings, were an important component of Polish countryside inhabitants' diet, especially during fasting. They were also symbolic elements of ritual dishes, as well as being blessed along with some other plants during the most important Christian celebrations. Folk knowledge about these plants was valued and passed from generation to generation, proving their position in the folk culture in which they were rooted for centuries. The names of less economically important crop species were often derived from Apiaceae. Because of their strong aroma, they were used in folk magic for protection purposes and in love magic, being an important attribute of customs and rituals, including weddings. Many of them appear in proverbs, sayings, songs, riddles and folktales. Apiaceae crops were also widely used in human and animal treatment. Commonly grown vegetables such as carrot (Daucus carota L.), parsley (Petroselinum crispum (Mill.) Fuss), parsnip (Pastinaca sativa L.), dill (Anethum graveolens L.) and caraway (Carum carvi L.) were elements of both everyday life and festive traditions. Vegetable and spice plants from the Apiaceae family might be considered an excellent example of combining material aspects of life with rituals, magic and symbolism in Polish folk tradition.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46403) wydawnictwo ciągłe #46403

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 stycznia 2020 12:12
Ostatnia aktualizacja:29 grudnia 2021 13:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się