Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Functional traits of Lactobacillus plantarum from fermented Brassica oleracea var. capitata L. in view of multivariate statistical analysis.

Opis bibliograficzny

Functional traits of Lactobacillus plantarum from fermented Brassica oleracea var. capitata L. in view of multivariate statistical analysis. [AUT.] M. POLAK-BERECKA, A. KUBIK-KOMAR, K. GUSTAW, M. MICHALAK, W. KAZIMIERCZAK, [AUT. KORESP.] A. WAŚKO. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2018 Vol. 244 Iss. 10 s. 1719-1727, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-018-3084-6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 244 Iss. 10, s. 1719-1727
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the present study, Lactobacillus plantarum strain was isolated and identified from spontaneous fermentation of Brassica oleracea var. capitata L. We used the Unweighted Pair Group Method with Arithmetic Mean Analysis (UPGMA) and Principal Component Analysis (PCA) to examine the variations in the functional properties of the isolates. Six functional traits were analyzed, i.e., viability at low pH, resistance to lysozyme and to SIF, auto- and coaggregation, and beta-glucosidase activity. The present work is the first study in which the PCA and UPGMA statistical methods were used together to analyze data obtained from the same microbiological experiments. This provided information about the similarity of the examined isolates in terms of their functional traits. Additionally, the level of the analyzed functional traits within the particular groups of isolates was shown. The presented approach is the basis for choosing isolates that are most closely related to the reference strain isolated from pickled cabbage.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43775) wydawnictwo ciągłe #43775

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 maja 2018 14:23
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się