Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Growth performance, immune status and intestinal fermentative processes of young turkeys fed diet with additive of full fat meals from Tenebrio molitor and Hermetia illucens.

Opis bibliograficzny

Growth performance, immune status and intestinal fermentative processes of young turkeys fed diet with additive of full fat meals from Tenebrio molitor and Hermetia illucens. [AUT.] KRZYSZTOF KOZŁOWSKI, [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] ANNA STĘPNIOWSKA, JERZY JUŚKIEWICZ, ZENON ZDUŃCZYK, BARTOSZ KIEROŃCZYK, ABDELBASSET BENZERTIHA, DAMIAN JÓZEFIAK, JAN JANKOWSKI. Anim. Feed Sci. Technol. (Print) 2021 Vol. 278 Article number: 114994, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2021.114994
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animal Feed Science and Technology (Print) 2021 Vol. 278, Article number: 114994
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Full-fat insect meals were used in young turkeys feeding as feed additives to exert beneficial changes in the intestinal bacterial ecosystem functioning as well as in the immune and antioxidant systems. Two full-fat insect flours obtained from Tenebrio molitor (TM) and Hermetia illucens (HI) insects were added to the base diet (C) in the amount of 3 g/kg and compared to the control and to the effects following common monensin (MON) addition (dietary treatments: C, MON, TM, and HI). Although, the addition of full-fat insect meals to the diet didn’t improve performance results such as monensin, it does exerted anti-inflammatory, immunostimulatory and antioxidant changes in turkeys’ blood. The HI and TM dietary treatments caused beneficial reduction in the blood total cholesterol content as well as increase in phosphorus which was not noted in MON treatment. The results indicated that in comparison to the control diet without any additives, the MON, TM and HI additives showed non-selective bacteriostatic properties, without adverse intensification of protein fermentation and pH digesta rise in the caeca of young turkeys. The addition of TM and HI similar as MON reduced the enzymatic activity of caecal microbiota, and decreased caecal concentration of all short-chain fatty acids, except butyric one. The caecal ammonia and dry matter concentration, and pH value of digesta were not affected by dietary treatments.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48444) wydawnictwo ciągłe #48444

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,313
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 czerwca 2021 10:43
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się