Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Growth rate and bone hydroxyproline concentration in turkeys fed with a silage-composed diet modified with different diet cation–anion differences (DCADs).

Opis bibliograficzny

Growth rate and bone hydroxyproline concentration in turkeys fed with a silage-composed diet modified with different diet cation–anion differences (DCADs). [AUT. KORESP.] MARTA WÓJCIK, [AUT.] KLAUDIA STACHAL, MATEUSZ BURZEC, KAMIL GRUSZCZYŃSKI, AGNIESZKA KORGA-PLEWKO. Animals 2022 Vol. 12 Issue 1 Artice number 66, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani12010066
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2022 Vol. 12 Issue 1, Artice number 66
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Our goal was to determine the responses of body weight (BW) and bone hydroxyproline (Hyp) concentration in turkeys fed a corn silage (CS) diet with different values of dietary cation–anion differences (DCADs). The turkeys (n = 90) were divided into five groups and fed as follows: group A (control)—standard diet (SD) (60%) plus CS (40%); group B—SD (60%), CS (40%) plus 240 g of CaCl2 per 100 kg of diet; group C—SD (60%), CS (40%) plus 480 g of CaCl2 per 100 kg of diet; group D—SD (60%), CS (40%) plus 240 g of NaHCO3 per 100 kg of diet; group E—SD (60%), CS (40%) plus 480 g NaHCO3 per 100 kg of diet. The addition of a lesser amount of CaCl2 lowered the DCAD, which ranged between 52.5 ± 4.19 and 91.14 ± 3.14 mEq/kg DM. An increased content of CaCl2 led to high negative values of DCAD. NaHCO3 supplemented in both doses resulted in a significant elevation of DCAD. Compared to each experimental group, feeding birds with a diet supplemented only with CS resulted in a lower BW. Addition of CaCl2 or NaHCO3 to the diet improved BW, but only CaCl2 addition enhanced the bone Hyp amount. In conclusion, we suggest that an anionic diet with low DCAD can prevent bone abnormalities in large turkeys, especially in the final course of production.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49110) wydawnictwo ciągłe #49110

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 grudnia 2021 14:16
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się