Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

HOO radical scavenging activity of curcumin I and III in physiological conditions: a theoretical investigation on the influence of acid–base equilibrium and tautomerism.

Opis bibliograficzny

HOO radical scavenging activity of curcumin I and III in physiological conditions: a theoretical investigation on the influence of acid–base equilibrium and tautomerism. [AUT.] DINH HIEU TRUONG, THI TU DINHC, TRINH THI MY DUYEN, PHAM THI HONG MINH, PHAM MINH QUAN, URSZULA GAWLIK-DZIKI, [AUT. KORESP.] DAO DUY QUANG. RSC Adv. 2025 Issue 8, nr 15 s.5649-5664, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1039/D4RA07769E
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
RSC Advances 2025 Issue 8, nr 15, s.5649-5664
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Curcumin possesses various effective medicinal properties, such as anti-cancer, anti-Alzheimer's, anti-inflammatory, and antioxidant effects, where its free radical scavenging activities play a crucial role in its therapeutic mechanisms. Although the antioxidant properties of curcumin and its derivatives have been previously studied, a systematic investigation of the thermodynamics and kinetics of the reaction with the hydroperoxide radical (HOO˙) – a standardized free radical – in different solvents is lacking. This study examined the HOO˙ radical scavenging activities of two curcumin derivatives, specifically curcumin I (Cur-I) and curcumin III (Cur-III), in water and pentyl ethanoate (PEA) solutions using Density Functional Theory (DFT) approaches. The antioxidant properties of the neutral and anionic forms of their tautomers, including the keto–enol and diketone forms, were explored via three standard mechanisms: hydrogen abstraction (Abs), radical addition (Add), and single electron transfer (SET). Intrinsic parameters, thermochemical parameters, and kinetics of the curcumin-HOO˙ reactions were systematically characterized. As a result, the overall rate constant for the reaction of Cur-I in the water (9.36 × 107 M−1 s−1) is approximately 3.6 times higher than that of Cur-III (2.60 × 107 M−1 s−1). Meanwhile, the rate constants in PEA solvent are less significant, being 4.02 × 101 M−1 s−1 and 8.16 × 102 M−1 s−1 for Cur-I and Cur-III, respectively. Due to the dominant molar fraction of the keto–enol form compared to the diketone, the reaction rates are primarily attributed to the keto–enol form. The SET reaction of dianionic form contributes a decisive proportion to the overall rate constants of both Cur-I and Cur-III. Finally, an analysis of the chemical nature of the Abs reactions reveals that the most predominant hydrogen transfer at the phenolic –OH groups (i.e., O22H and O23H) occurs via a proton-coupled electron transfer (PCET) mechanism.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52507) wydawnictwo ciągłe #52507

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 marca 2025 09:15
Ostatnia aktualizacja:14 marca 2025 09:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się