Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Hardtank® technology in extraction of caffeine and chlorogenic acid from coffee: analysis of chemical composition and antioxidant properties of coffee beverages.

Opis bibliograficzny

Hardtank® technology in extraction of caffeine and chlorogenic acid from coffee: analysis of chemical composition and antioxidant properties of coffee beverages. [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] KAMIL BELNIAK, GRAŻYNA KOWALSKA, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, ARTUR MAZUREK, TOMASZ BAJ. Front. Chem. 2025 Vol. 13 Aricle number: 1681137, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3389/fchem.2025.1681137
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Frontiers in Chemistry 2025 Vol. 13, Aricle number: 1681137
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction: Hardtank® is a pressure-modulated, solvent-free cold extraction that shortens brewing while maximizing bioactive recovery from roasted coffee. Methods: We produced a Nitro Cold Brew beverage from roasted Yellow Bourbon beans using Hardtank ® (550 g : 10,000 mL water, 30 min, 0.3–1.5 bar) and compared its composition and antioxidant activity with laboratory extracts from roasted and green beans obtained by hot water infusion (93 ° C, 5 min) and by methanol extraction (70% reflux, 2 h; 100% reflux, 2 h; 70% shake, 5 min). We measured caffeine, chlorogenic acid (and derivatives), total phenolics, total flavonoids, and antioxidant activity by the ferric reducing antioxidant power and DPPH radical tests, expressed as Trolox equivalents. Results and discussion: Nitro Cold Brew contained 375.8±2.4 mg phenolics + flavonoids per 100 mL, 72.4±1.1 mg caffeine per 100 mL, and 78.2±2.3 mg chlorogenic acid per 100 mL, with ferric reducing antioxidant power 27.9±0.5 mM and DPPH 11.7±0.6 mM. Using 70% methanol reflux as the 100% reference, Hardtank ® achieved 135.3% for phenolics + flavonoids, 119.7% for caffeine, and up to 172.3% for chlorogenic acid. Overall, Hardtank ® yielded a ready-to-drink coffee with bioactive and antioxidant profiles comparable to or better than laboratory reflux extracts, while operating rapidly and without organic solvents, indicating promise for scalable production of functional coffee beverages.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52995) wydawnictwo ciągłe #52995

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 września 2025 09:42
Ostatnia aktualizacja:29 września 2025 09:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się