Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Health benefits of legume seeds.

AUT. PAULA GRDEŃ, AUT. KORESP. ANNA JAKUBCZYK.

Opis bibliograficzny

Health benefits of legume seeds. [AUT.] PAULA GRDEŃ, [AUT. KORESP.] ANNA JAKUBCZYK. J. Sci. Food Agric. 2023 Volume 103, Issue 11 5213-5220, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.12585
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2023 Volume 103, Issue 11, 5213-5220
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Pulses have been part of human nutrition for centuries. They are also used in folk medicine as products with multidirectionalmedicinal effects. They are annual plants representing the Fabaceae family. Their edible part is the fruit, i.e. the so-called pods.Whole pods or their parts can be eaten, depending on the species and fruit ripeness. Beans, peas, peanuts, chickpeas, lentils,broad beans and soybeans are edible legume species. Legume seeds are characterized by high nutritional value. Comparedto seeds from other plants, they have high protein content ranging, on average, from 20% to 35%, depending on the type,growing conditions and maturity of the fruit. This review focuses on various health-promoting properties of legumes and pre-sents their nutritional value and compounds exerting health-promoting effects. Many pulses have a low glycemic index, whichis important for prevention and treatment of diabetes. In addition to their low glycemic index and highfiber content, pulseshave⊍-amylase and⊍-glucosidase inhibitors, which reduce the absorption of glucose from the gastrointestinal tract. Thesecompounds have antidiabetic and anti-inflammatory effects. Pulses have been shown to contain bioactive peptides withangiotensin-converting enzyme inhibitory properties; hence, they are useful in the treatment of cardiovascular diseases. Pulsesused in the nutrition of obese individuals provide compounds with pancreatic lipase inhibitory properties, thus promotingweight reduction and control.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50697) wydawnictwo ciągłe #50697

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 lipca 2023 08:05
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się