Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Health properties of selected herbal plants.

Opis bibliograficzny

Health properties of selected herbal plants. [AUT.] MARTA KOZAK, PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK. Health Probl. Civiliz. 2016 Vol. 10 Issue 2 s. 64-70, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.5114/hpc.2016.59635
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Health Problems of Civilization 2016 Vol. 10 Issue 2, s. 64-70
Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Herbs contain many biologically active natural substances and their properties have made it possible for people to use herbs in cooking and medicine for centuries. The use of herbal mixtures can prevent the illnesses, regenerate the body, regulate intestinal flora, strengthen the nervous, respiratory, digestive and circulatory systems. The objective of the study is the presentation of selected species of medicinal plants which are important to human body. Valuable, healthy properties of herbs result from the contained within them biologically active compounds such as glycosides, flavonoids, alkaloids, essential oils, tannins, bitterness, locks, pectin, minerals and vitamins. Properly matched herbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried, suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. Herbs are not only used in herbal medicine, but also in the food, cosmetic and perfumery industries. Herbal medicine is an effective method to take care of health by preventing illnesses and their treatment. Herbs have antibacterial properties, reduce the risk of cardio-vascular diseases and cancer, they can reduce the level of cholesterol in the blood and provide support to the respiratory and digestive systems. The proper selection of herbs and method of they consume is critical, because some of them have toxic properties, and various kinds of illnesses or specified physiological states constitute contraindications to their use. Zioła zawierają wiele naturalnych substancji biologicznie aktywnych i ze względu na swoje właściwości są od wieków wykorzystywane w kuchni i lecznictwie. Stosowanie ziołowych mieszanek może zapobiegać wystąpieniu chorób, regenerować organizm, regulować florę bakteryjną jelit, wzmacniać układ nerwowy, oddechowy, trawienny oraz krążenia. Celem pracy jest przedstawienie wybranych gatunków roślin zielarskich ważnych dla organizmu człowieka ze względu na ich właściwości lecznicze. Cenne właściwości prozdrowotne ziół wynikają z zawartych w nich związków biologicznie aktywnych takich jak: glikozydy, flawonoidy, alkaloidy, olejki eteryczne, garbniki, gorycze, śluzy, pektyny, składniki mineralne i witaminy. Właściwie dobrane zioła są naturalnymi i bezpiecznymi środkami w leczeniu wielu chorób. Ziołowe preparaty wytwarzane są ze świeżych lub suszonych, odpowiednio rozdrobnionych roślin i mogą być stosowane zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Pomagają utrzymać dobry stan zdrowia i ogólnie wzmacniają organizm. Wykorzystywane są nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i perfumeryjnym. Ziołolecznictwo stanowi skuteczną metodę dbania o zdrowie poprzez zapobieganie chorobom, a także ich leczenie. Zioła posiadają działanie antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów, mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagać pracę układu oddechowego i trawienia. Ważny jest właściwy dobór ziół oraz sposób ich spożywania, ponieważ niektóre z nich posiadają toksyczne właściwości, a różnego rodzaju choroby lub określone stany fizjologiczne stanowią przeciwwskazania do ich zażywania.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38204) wydawnictwo ciągłe #38204
PBN ID (hist.): 38204

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 czerwca 2016 10:08
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się