Menu
Naciśnij / aby szukać

How competitive is the agriculture in European Union member states? An assessment of changes over the past decade.

AUT. ANNA NOWAK, AUT. KORESP. ANETA ZAKRZEWSKA.

Opis bibliograficzny

How competitive is the agriculture in European Union member states? An assessment of changes over the past decade. [AUT.] ANNA NOWAK, [AUT. KORESP.] ANETA ZAKRZEWSKA. Agriculture 2024 Vol. 14 Issue 4 Articel number 612, il., bibliogr.,summ. DOI: 10.3390/agriculture14040612
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculture 2024 Vol. 14 Issue 4, Articel number 612.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The need to monitor changes in the level of agricultural competitiveness of EU member states necessitates the development of an appropriate set of indicators to answer the question of whether a country is improving its competitive position. This paper proposes a synthetic measure for assessing the agricultural competitiveness in the member states of the European Union (EU) from 2012 to 2021. Statistics on the respective indicators were derived from the Eurostat database and Agri-Food Data Portal. The survey was based on linear ordering using a standardised sums approach. This implies that member states vary in competitiveness in the agricultural sector. From 2012 to 2021, the most competitive countries were Denmark, the Netherlands, and Belgium. Simultaneously, the rankings of agricultural competitiveness changed over the 10 years under review. The highest improvement rates were recorded in Finland, Slovakia, and Ireland. However, the differences between the old and new member states are still explicit. None of the new member states of the EU were in the top ten with regard to their agricultural competitiveness. Many areas associated with agriculture in these countries require considerable improvement. We also carried out a principal component analysis (PCA), which allowed us to identify the parameters conveying relevant information on the analysed phenomenon and unveil the hidden structures in the primary data set. We discovered that the share of the EU’s agricultural output in the EU exports of agricultural products explained variations in the agricultural competitiveness within member states.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51587) wydawnictwo ciągłe #51587

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 kwietnia 2024 07:50
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się