Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Impact of Viburnum opulus L. fruit extracts on the physicochemical, sensory, and bioactive properties of wheat waffles.

Opis bibliograficzny

Impact of Viburnum opulus L. fruit extracts on the physicochemical, sensory, and bioactive properties of wheat waffles. [AUT.] GÜLADA BEGÜMHAN ÖMEROĞLU, [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT.] URSZULA GAWLIK, DARIUSZ KOWALCZYK, DUYGU TAŞKIN, ANNA JAKUBCZYK, FATMA ESRA GÜNEŞ. Molecules (Basel,Online) 2025 Vol. 30 Iss. 24 Abstract number; 4677, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules30244677
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2025 Vol. 30 Iss. 24, Abstract number; 4677
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to compare the phenolic profiles and bioactive properties of powdered aqueous (AVOE) and methanolic (MVOE) Viburnum opulus L. fruit extracts and compare the effect of increasing concentrations of these extracts on the physicochemical, sensory, and bioactive properties of wheat waffles. The polyphenol content and bioactivity of the extracts and waffles were assessed based on their water–ethanol and phosphate-buffered saline extracts, as well as on samples after in vitro digestion. MVOE and MVOE-enriched waffles showed superior, statistically significant antioxidant and anti-inflammatory activity compared to AVOE and AVOE-enriched waffles. Functional analyses revealed that the enrichment level affected water absorption, texture, and sensory perception, with reduced acceptability at high aqueous extract levels. Overall, methanolic extract enrichment provided the best balance between functionality and bioactivity, and waffles enriched with the highest amount of MVOE were characterized by having the highest potentially bioavailable polyphenol fraction (17.47 ± 1.01 mg GAE/gDW) as well as the strongest ability to inhibit LOX and XO activity (EC50 = 8.55 ± 0.16 and 9.25 ± 0.01 mgDW/mL, respectively) with simultaneous high consumer acceptability. These results confirm the applicability of VO extracts in food formulations and potential health benefits, offering a basis for future clinical studies on VO-enriched functional foods.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53277) wydawnictwo ciągłe #53277

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 grudnia 2025 12:54
Ostatnia aktualizacja:11 grudnia 2025 12:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się