Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of cherries, strawberries, bilberries, and cornelian cherry addition on the antioxidant activity of yogurt.

Opis bibliograficzny

Impact of cherries, strawberries, bilberries, and cornelian cherry addition on the antioxidant activity of yogurt. [AUT.] PATRYCJA GAZDA, [AUT. KORESP.] PAWEŁ GLIBOWSKI, [AUT.] PAULINA KĘSKA, BOŻENA SOSNOWSKA. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Issue 13 Aricle number: 7270, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15137270
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Issue 13, Aricle number: 7270
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Increasing awareness of the negative health effects associated with high sugar intake has led to a growing demand for reducing added sugar in food products. In this study, the antioxidant properties of commercial yogurts containing pasteurized fruits were evaluated and compared with natural yogurts freshly enriched with 3–20% thawed fruits (bilberries, cherries and strawberries). Additionally, yogurts enriched with cornelian cherry were analyzed. Antioxidant activity was assessed using the ABTS and DPPH methods, along with measurements of total polyphenol content and reducing power. The effect of fruit addition on the number of yogurt bacteria was also investigated. The results showed that the addition of fruits significantly increased the yogurts’ ability to neutralize free radicals, attributed to the presence of natural antioxidants and polyphenols. The addition of fruits helped maintain the vitality of lactic acid bacteria, with bacterial counts remaining well above the minimum threshold of 107 cfu/g. The findings demonstrated that cornelian cherry has great potential as a source of polyphenols with antioxidant properties. These results confirm the high nutritional value of yogurts enriched with thawed fruit, which may serve as a valuable component of a healthy diet and a healthier alternative to sweetened yogurts commonly available in stores.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52809) wydawnictwo ciągłe #52809

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 lipca 2025 11:12
Ostatnia aktualizacja:12 sierpnia 2025 13:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się