Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of genotype, weather conditions and production technology on the quantitative profile of anti-nutritive compounds in rye grains.

Opis bibliograficzny

Impact of genotype, weather conditions and production technology on the quantitative profile of anti-nutritive compounds in rye grains. [AUT.] JERZY GRABIŃSKI, ALICJA SUŁEK, MARTA WYZIŃSKA, KINGA STUPER-SZABLEWSKA, [AUT. KORESP.] GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, [AUT.] ANNA NIERÓBCA, DARIUSZ DZIKI. Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 1 Article number 151, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy11010151
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 1, Article number 151
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The main anti-nutritive substances present in rye grains include alkylresorcinols, water-soluble pentosans, and trypsin inhibitors. The content of these compounds in the grains can be influenced by genetic factors, habitat conditions and the crop management technology used in cultivation. The aim of the study was to determine the variability of the concentration of anti-nutritive compounds in rye grains depending on the variety, weather conditions and production technology. The field research was conducted at the IUNG-PIB Experimental Station in Osiny (Poland) in three growing seasons 2010/2011, 2011/2012 and 2012/2013. The experiment was located on lessive soil, on plots of 45 m2 in three replications. The first factor was the type of production technology (integrated and intensive), while the second was a variety of winter rye. Two hybrid varieties (Brasetto, Visello) and two population varieties (Dańkowskie Diament, Kier) were included. The research showed that the content of anti-nutritive compounds in rye grains depended significantly on the genotype and weather conditions. Stress conditions during the rye growing season in 2011 and 2013 were the cause of higher synthesis of alkylresorcinols, soluble pentosans and trypsin inhibitors in rye grains. The content of alkylresorcinols and water-soluble pentosans also depended significantly on the intensity of the production technology. The higher content of these compounds was found in rye grains from intensive technology. The production technology had no significant impact on the activity of trypsin inhibitors.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48686) wydawnictwo ciągłe #48686

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,949
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 września 2021 10:06
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się