Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of processing on polysaccharides obtained from button mushroom (Agaricus bisporus).

Opis bibliograficzny

Impact of processing on polysaccharides obtained from button mushroom (Agaricus bisporus). [AUT. KORESP.] WOJCIECH RADZKI, [AUT.] MARTA ZIAJA-SOŁTYS, JAKUB NOWAK, JOLANTA TOPOLSKA, ANNA BOGUCKA-KOCKA, ANETA SŁAWIŃSKA, MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA, EWA JABŁOŃSKA-RYŚ, ANDRZEJ KUCZUMOW. Int. J. Food Sci. Technol. 2019 Vol. 54 Issue 4 s. 1405-1412, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14084
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 54 Issue 4, s. 1405-1412
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Agaricus bisporus fruiting bodies were subjected to processing: blanching, boiling in water and blanching followed by lactic acid fermentation. Water soluble polysaccharides were obtained from fruiting bodies, quantified and analysed in terms of chemical composition, antioxidant capacity and antiproliferative activity towards cancer cell lines (MCF-7 and T-47D). The content of water soluble polysaccharides ranged from 7.35 ± 0.12 to 6.90 ± 0.17 mg g−1 fresh weight of sample. Boiling in water and blanching followed by fermenting caused minor decrease in the content. Fourier Transform Infrared spectroscopy of the extracted polysaccharides showed that both α- and β-linkages are present in the samples. Size exclusion chromatography confirmed the presence of 163.3 and 1.9 kDa molecules. The processing caused changes in chemical composition (protein and phenolics content decreased). The isolated polysaccharides exerted antioxidant and antiproliferative activities. Both the activities were slightly lowered as the result of the processing.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45441) wydawnictwo ciągłe #45441

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,773
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 maja 2019 09:49
Ostatnia aktualizacja:22 grudnia 2021 11:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się