Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of the cultivation system and pre-sprouting of selected potato cultivars on the physico-chemical properties and enzymatic activity of soil in the conditions of central-eastern Poland.

Opis bibliograficzny

Impact of the cultivation system and pre-sprouting of selected potato cultivars on the physico-chemical properties and enzymatic activity of soil in the conditions of central-eastern Poland. [AUT. KORESP.] BARBARA SAWICKA, [AUT.] PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI, ANNA WÓJCIKOWSKA-KAPUSTA, DOMINIKA SKIBA, PIOTR BARBAŚ. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 9 Article number 2207, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12092207
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 9, Article number 2207
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to demonstrate the effect of the cultivation system, cultivars and pre-sprouting of potato on soil quality. Materials for the research were obtained from a three-year (2016–2018) field experiment in Central-Eastern Poland. The experiment was established using the randomized sub-blocks method, in a dependent system which was as follows: split-split-plot in three replications. The first order factor was the type of cultivation system of organic (E), and sustainable (S). The second order factor was the selection of the six potato cultivars (‘Denar’, ‘Gwiazda’, ‘Jurek’, ‘Satina’, ‘Tajfun’, ‘Jelly’) and the third order factor was the pre-planting treatments of (A) sprouted seed potatoes, and (B) non-sprouted seed potatoes. The organic cultivation system, in comparison to the sustainable system, contributed to changes in the chemical properties of the soil by increasing the content of organic C and total N, thereby narrowing the C:N ratio, reducing the content of mineral N forms, changing soil acidity, and changing in the enzymatic activity of Adh, AFs, and APs in the soil. Germination of seed-potatoes contributed to the increase in total N and nitrate N in the soil, to extend the C:N ratio. The sustainable development of agriculture in the soil and climate conditions of Central-Eastern Poland can be achieved by maintaining soil fertility and improving its productivity, and reducing the risk of the agricultural system by increasing the flexibility of integrated agriculture.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49842) wydawnictwo ciągłe #49842

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 października 2022 10:25
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się