Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Importance of old and local apple cultivars.

Opis bibliograficzny

Importance of old and local apple cultivars. [AUT.] IWONA SZOT, SVITLANA KLYMENKO, PETRO BULAKH. Agrobiodivers. improv. nutr., health life qual. 2022 Vol.6 Nr. 2 s. 156–170, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15414/ainhlq.2022.0017
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Apples are among the most consumed fruits in the world. After China, the European Union is one of the biggest producers of apples. Due to the appropriate soil and climatic conditions, Poland is a leading producer of these fruits in the world and the European Union. Currently, the cultivar structure on the European market is limited to about 12 varieties. This leads to the genetic impoverishment and loss of many local cultivars. Due to the unattractive external appearance of apples or the alternation of fruiting, are losing to the currently popular standards. The breeding of new cultivars is based on a limited number of ancestors, which poses the risk of reduced genetic diversity. The decline in biodiversity is also due to crop specialization. In every region of the world where apple cultivation has developed, there are many cultivars of unknown origin, which are referred to as local cultivars. They often have unique nutritional values or traits that enable them to survive. The preservation of these cultivars is justified due to the possibility of their use in breeding new cultivars, including those resistant to diseases. They can also be used in the food industry for the production of juices, cider, and high-percentage distillates, as well as functional food. In addition, due to the higher content of some health-promoting ingredients, they are suitable for the production of, for example, anti-ageing cosmetics. There are few native old cultivars in Poland. Before World War II, apple trees of English, French, German, Italian, Dutch, Belgian, Czech, Russian, and American origin predominated in Polish orchards. Old and local cultivars have remained only in home orchards, but due to the relatively short life of apple trees, they are in danger of becoming extinct. Poland protected old and local cultivars by ratifying the Convention on Biological Diversity of Rio de Janeiro in 1992. The collection and preservation of these apple cultivars are carried out by research centres and Botanical Gardens, among others in Warsaw, Poznań, Bolestraszyce, Drawa, and Lublin.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50014) wydawnictwo ciągłe #50014

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 grudnia 2022 11:14
Ostatnia aktualizacja:5 grudnia 2022 11:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się