Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Improvement of Candida parapsilosis by genome shuffling for the efficient production of arabitol from L-arabinose.

Opis bibliograficzny

Improvement of Candida parapsilosis by genome shuffling for the efficient production of arabitol from L-arabinose. [AUT. KORESP.] MONIKA KORDOWSKA-WIATER, [AUT.] URSZULA LISIECKA, KRZYSZTOF KOSTRO. Food Sci. Biotechnol. 2018 Vol. 27 Iss.5 s.1395-1403, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s10068-018-0369-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY 2018 Vol. 27 Iss.5, s.1395-1403
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Arabitol is used in the food industry as a low-calorie sweetener. It is produced by yeasts during the biotransformation process of L-arabinose. Genome shuffling was performed in Candida parapsilosis DSM 70125, an efficient producer of arabitol, to obtain fusants with improved arabitol production ability. Four mutants from the parental library were used for the first round of genome shuffling. The best fusants, GSI-1 and GSI-10A, were subjected to a second round of genome shuffling. Finally, two fusants, GSII-3 and GSII-16, produced concentrations of arabitol that were 50% higher than that of the wild-type strain during selection culture. Under the optimal conditions established for C. parapsilosis, the two fusants produced 11.83 and 11.75 g/L of arabitol and were approximately 15–16% more efficient than the wild-type strain. Flow cytometry analysis showed that the ploidy of the new strains did not change.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44298) wydawnictwo ciągłe #44298

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,888
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 października 2018 12:23
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 12:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się