Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

In-depth characterization of the GOTCAB saponins in seven cultivated Gypsophila L. species (Caryophyllaceae) by liquid chromatography coupled with quadrupole-orbitrap mass spectrometer.

Opis bibliograficzny

In-depth characterization of the GOTCAB saponins in seven cultivated Gypsophila L. species (Caryophyllaceae) by liquid chromatography coupled with quadrupole-orbitrap mass spectrometer. [AUT. KORESP.] RENETA GEVRENOVA, [AUT.] IRINI DOYTCHINOVA, BARBARA KOŁODZIEJ, HENRY MAX. Biochem. Syst. Ecol. 2019 Vol. 83 s. 91-102, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.bse.2019.01.008
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOCHEMICAL SYSTEMATICS AND ECOLOGY 2019 Vol. 83, s. 91-102
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Roots of Gypsophila L. (Caryophyllaceae) have been shown to accumulate bidesmosides of triterpenoid carboxylic acids, also called GOTCAB saponins (Glucuronide Oleanane-type Triterpenoid Carboxylic Acid 3, 28-Bidesmosides). The study aimed at in-depth characterization of GOTCABs from root extracts of cultivated Gypsophila scorzonerifolia Ser., G. acutifolia Stev. ex Spreng., G. altissima L., G. pacifica Kom., G. paniculata L., G. oldhamiana Miq. and G. zhegualensis Krasnova using ultra high-performance liquid chromatography coupled with hybrid quadrupol-Orbitrap high resolution mass spectrometry (UHPLC-HRMS). Based on the accurate mass measurements, elemental composition, isotopic peak profiles, fragmentation pattern in tandem mass spectrometry (MS/MS) and literature data, a total of 53 GOTCABs were tentatively identified. In addition, 29 core structures, forming between 2 and 12 isobaric isomers were described. They possess gypsogenin, quillaic and gypsogenic acid as sapogenin, substituted at C-3 with O-β-d-galactopyranosyl-(1 → 2)-[pentosyl-(1 → 3)]-β-d-glucuronopyranoside (β-chain). According to the C-28 ester-bonded oligosaccharide (α-chain) saponins were classified into four groups: GOTCABs with C-28 tetra- and pentasaccharide (type I), GOTCABs with C-28 oligosaccharide substituted with methoxycinnamoyl group (type II), GOTCABs with mono- and diacetylated C-28 oligosaccharide (type III) and GOTCABs with C-28 oligosaccharide substituted with both acetyl and methoxycinamoyl groups (type IV). The possible fragmentation pathways of saponins were proposed. Eleven core structures forming between 2 and 7 isobars are undescribed in the literature. To examine the differences between the assayed Gypsophila species at the same environmental conditions, the variation of saponins was estimated by hierarchical clustering on isobaric fingerprints of GOTCABs. The clustering of the studied species revealed three well-defined clusters. The first cluster comprises G. scorzonerifolia (G1) and G. altissima (G3), characterized by GOTCABs from type III. G. acutifolia (G2) and G. pacifica (G4) formed the second cluster accumulating saponins from types II and III. The third cluster grouped G. paniculata (G5), G. oldhamiana (G6) and G. zhegualensis (G7) sharing GOTCABs from types IV in addition to II and III. This is the first report on the saponins from G. scorzonerifolia and G. zhegualensis. An in-depth depiction of the GOTCAB saponin composition of seven cultivated Gypsophila species was achieved. Therefore, saponins are worth investigating for better understanding of the potential use of Gypsophila roots for pharmaceutical purposes

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45644) wydawnictwo ciągłe #45644

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,085
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 lipca 2019 11:01
Ostatnia aktualizacja:25 czerwca 2021 13:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się