Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

In vitro regeneration of Stevia rebaudiana Bertoni using somaclonal variation as a tool for genetic diversification.

Opis bibliograficzny

In vitro regeneration of Stevia rebaudiana Bertoni using somaclonal variation as a tool for genetic diversification. [AUT.] MAGDALENA DYDUCH-SIEMIŃSKA, [AUT. KORESP.] JACEK GAWROŃSKI. Genes 2025 Vol. 16 Iss. 10 Aricle number: 1203, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/genes16101203
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Genes 2025 Vol. 16 Iss. 10, Aricle number: 1203
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

ntroduction: Stevia rebaudiana Bertoni has recently gained significant attention due to the presence of intensely sweet yet low-calorie steviol glycosides (SGs) in its leaves, making it a promising natural sugar alternative with applications in the food, pharmaceutical, and cosmetics industries. The primary goal of this study was to determine whether generating somaclonal variation from plant material obtained by indirect regeneration results in further genetic changes identifiable using the SCoT marker (Start Codon Targeted). Methods: In the first stage, callus tissue was initiated from first-generation somaclones on MS medium supplemented with 4.0 mg/L 6-benzylaminopurine (BAP), 2.0 mg/L 1-naphthaleneacetic acid (NAA), and 2.0 mg/L 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D). Their morphogenetic potential was analyzed on four media with different BAP and Kinetin concentrations. Donor plants, first and second generation somaclones, were also analyzed for genetic diversity using SCoT markers. Results: All first-generation somaclones demonstrated a very high callus initiation capacity, ranging from 95 to 100%. It was found that for most of the studied somaclones, the greatest number of shoots were developed by explants grown in a medium supplemented with 0.5 mg/L BAP and 0.25 mg/L Kin. The studied group of somaclones exhibits a high degree of polymorphism (55.2%). The analysis of genetic similarity of somaclones presented in the form of individual dendrograms indicates that in most cases, greater genetic diversity was revealed as a result of indirect regeneration in the first generation of somaclones compared to the second. Indirect organogenesis allows for the production of subsequent generations of genetically unstable somaclones, creating the potential for obtaining new phenotypic variants useful in plant breeding.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53070) wydawnictwo ciągłe #53070

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 października 2025 11:48
Ostatnia aktualizacja:22 października 2025 11:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się