Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of addition of mushroom powder to semolina on proximate composition, physicochemical properties and some safety parameters of material for pasta production.

Opis bibliograficzny

Influence of addition of mushroom powder to semolina on proximate composition, physicochemical properties and some safety parameters of material for pasta production. [AUT.] MAGDALENA SZYDŁOWSKA-TUTAJ, [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT.] MACIEJ COMBRZYŃSKI. Lebensm. - Wiss. Technol. 2021 Vol. 151 Article number 112235, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.112235
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 151, Article number 112235
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to compose a mixture of semolina fortified with 2.5–10 % of dried mushroom powder (Lion's Mane (L), Maitake (M), Reishi (R), and Enoki (E)) which will have good potential to be used for making pasta. The supplementation of durum flour with dried mushroom led to an increase in the content of ash, fat, carbohydrate, and in some cases protein in the studied mixtures. However, the increase in the amount of protein in the supplemented semolina was not correlated with an increase in the level of gluten proteins; on the contrary, the addition of the fungus reduced the amount of gluten content, whereas gluten index values were at a satisfactory level in all tested samples as normal gluten strength (GI = 30–80 %). A decrease in L*(brightness) and b* (yellowness) was observed after the semolina supplementation (the greatest decline in R samples). All studied mixtures of semolina with dried mushrooms were safe in terms of their microbiological quality and the absence of heavy metal contamination.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48642) wydawnictwo ciągłe #48642

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 września 2021 07:57
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2023 13:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się