Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of apple pomace on the oxidation status, fatty acidcontent, colour stability and microbiological profile of baked meat products.

Opis bibliograficzny

Influence of apple pomace on the oxidation status, fatty acidcontent, colour stability and microbiological profile of baked meat products. [AUT.] PAULINA KĘSKA, KAROLINA WÓJCIAK, JOANNA STADNIK, MACIEJ IRENEUSZ KLUZ, MIROSLAVA KAČÁNIOVÁ, NATÁLIA ČMIKOVÁ, ELŻBIETA SOLSKA, KATARZYNA MAZUREK. Int. J. Food Sci. Technol. 2024 Vol. 59 Iss. 3 1591-1604, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.16908
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study analysed the effects of using freeze-dried apple pomace, i.e. apple peel and pulp, as a component of meat products. The freeze-dried apple pomace showed a dose-dependent effect on the pH value of meat products; the pH was lower in products with freeze-dried apple pomace. The addition of freeze-dried apple pomace increased the brightness parameter (L*) of baked meat products and decreased the proportion of redness (a*). The plant addition also decreased redness during the refrigerated storage of baked meat products. The use of 0.5% of freeze-dried apple peel or 1% of freeze-dried apple flesh was most effective in inhibiting lipid oxidative changes in baked meat products, wherein the TBARS index was reduced by 47.5% and 39.04%, respectively, on the 15th day of refrigerated storage. The addition of freeze-dried apple pomace also affected the fatty acid profile of the meat products. A higher saturated fatty acid content was recorded in products containing apple pomace (M05 < S05 < S1). The monounsaturated fatty acid level was higher in the variants containing freeze-dried flesh. Considering the microbiological profile of meat products, the increase in the bacterial content and an increase in the coliform content in variants with apple peel and flesh were observed.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51417) wydawnictwo ciągłe #51417

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 lutego 2024 12:50
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 15:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się