Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of geometrical features of solid biofuels on the implementation of the combustion process.

Opis bibliograficzny

Influence of geometrical features of solid biofuels on the implementation of the combustion process. [AUT.] ARTUR KRASZKIEWICZ. Combust. Sci. and Technol. 2023 Vol. 195 Issue 10 s. 2456-2473, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/00102202.2021.2020263
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
COMBUSTION SCIENCE AND TECHNOLOGY 2023 Vol. 195 Issue 10, s. 2456-2473
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The article discusses the influence, in a broad spectrum, of geometric features of various solid biofuels (pellets and briquettes in several sizes) of plant origin (wheat straw, rye straw, oat straw, birch, and pine sawdust) on the combustion process, in particular on the ignition time, flame duration and fuel afterburning in a low-power boiler. The research used a test stand, an essential element of which was the standard grate boiler with a cuboidal combustion chamber surrounded by a water jacket. This type of device allowed for the combustion of fuels with various geometrical features – pellets and briquettes – in the same combustion chamber. The particles of the combusted fuel had a surface area (S) from 281 to 13188 mm2, a volume (V) from 345 to 115 787 mm3 and a density (ρ) from 602 to 1127 kg·m−3, which resulted in a total combustion total time from 600 to 1500 s. The duration of individual combustion stages of the tested biofuels was proportional to the product of the square of the volume/area quotient and the fuel density. It was found that the coefficients C0 (start combustion time coefficient), C1 (flame combustion time coefficient), C2 (afterburning combustion time coefficient) of their duration increase with the decrease in the value of the product of the square of the ratio of the volume to the area and the fuel density, which is characteristic for pellets. The distribution of the fuel ignition, flame combustion, and afterburning constants as a function of the product of the square of the volume/area quotient and the fuel density takes the power distribution with the fit values of 0.9017; 0.9779; 0.9322 respectively. The conducted correlation tests showed quite strong dependencies between the geometrical features of the fuel and the time of its combustion. At the same time, the correlations between the ash content in fuels and the duration of individual combustion stages did not show solid, regular relationships. The analysis of the course of their combustion concerning the duration of the various stages of combustion regarding variable geometrical features given to formed biofuels allows predicting the course of their combustion. It is essential at the level of exploitation of heating devices. From the perspective of this research fuels with a higher value of the square of the quotient of the volume to the area and the fuel density would be optimal.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50595) wydawnictwo ciągłe #50595

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,700
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 maja 2023 09:22
Ostatnia aktualizacja:25 czerwca 2024 13:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się