Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of steel plate roughness on the frictional properties of cereal kernels.

Opis bibliograficzny

Influence of steel plate roughness on the frictional properties of cereal kernels. [AUT. KORESP.] ZDZISŁAW KALINIEWICZ, [AUT.] ZBIGNIEW ŻUK, ZBIGNIEW KRZYSIAK. Sustainability 2018 Vol. 10 Iss. 4 Article number 1003, il., bibliogr. DOI: 10.3390/su10041003
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2018 Vol. 10 Iss. 4, Article number 1003
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the correlation between the external friction angle of cereal kernels and the roughness of a steel friction plate. The experiment was performed on the kernels of five principal cereals: wheat, rye, barley, oats, and triticale. Flat seed units composed of three spaced kernels joined by adhesive tape were analyzed in each experimental variant. The external friction angle of flat seed units was determined on nine steel friction plates with different roughness. Measurements were performed in three replications with a photosensor device which registered the external friction angle of cereal kernels. On friction plates with surface roughness Ra = 0.36 to Ra = 6.72, the average values of the angle of external friction ranged from 17.56° in rye kernels to 34.01° in oat kernels. The greatest similarities in the angle of external friction were observed between wheat and triticale kernels, whereas the greatest differences were noted between barley and oat kernels and between barley and triticale kernels. Friction plates made of ST3S steel should be characterized by the lowest surface roughness to minimize energy consumption during grain processing. The optimal surface roughness of steel friction plates was determined at Ra = 0.9

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46376) wydawnictwo ciągłe #46376

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,592
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 stycznia 2020 12:23
Ostatnia aktualizacja:18 lutego 2022 15:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się