Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Insulin receptors in the CA1 field of hippocampus and selected blood parameters in diabetic rats fed with bilberry fruit.

Opis bibliograficzny

Insulin receptors in the CA1 field of hippocampus and selected blood parameters in diabetic rats fed with bilberry fruit. [AUT.] MAŁGORZATA MATYSEK, [AUT. KORESP.] KAMILA BOROWIEC, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, RADOSŁAW SZALAK, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI. AAEM. Ann. Agric. Environ. Med. 2021 Vol. 28 Nr 3 s. 430-436, il., bibliogr., sum. DOI: 10.26444/aaem/128879
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction: Bilberry fruit is believed to be a promising factor in the treatment of diabetes mellitus. Chronic hyperglycaemia affects the function of the central nervous system, which may be manifested as changes in hypothalamic insulin signalling. Material and methods: Using DPPH and ABTS assays, total phenolic content in bilberry fruit and its antioxidant activities were examined. The selected biochemical parameters of blood (glucose, fructosamine, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol and triglycerides), as well as the expression of insulin receptors, were studied in the hippocampal CA1 field of healthy and diabetic (streptozotocin-induced; 60 mg kg-1 body weight) Wistar rats fed with bilberry fruit (16 g kg-1 body weight per day; 6 weeks), as well as of the corresponding control groups. Results: Biochemical analyses revealed ambiguous results, but a significantly (P<0.05) decrease in the level of LDL-cholesterol was observed in the group of healthy rats supplemented with bilberry pulp after 6 weeks of the treatment. There was also a difference (P<0.05) in the level of LDL-cholesterol in the mentioned healthy animals fed with bilberry, versus the healthy control group. An increased number of insulin receptors-immunoreactive neurons as well as nerve fibres in the CA1 field of diabetic rats fed with bilberry fruit was also found. Conclusions: An inclusion of bilberry fruit in the daily diet during the course of diabetes can lead to plasticity of hippocampal neurons/nerve fibres, manifested by changes in insulin receptors expression. Whether or not the observed changes had protective effects (by reducing damages caused by diabetes mellitus) on the function of the central nervous system neurons needs further study.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48681) wydawnictwo ciągłe #48681

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,603
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 września 2021 08:57
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się