Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Interactions of green coffee bean phenolics with wheat bread matrix in a model of simulated in vitro digestion.

Opis bibliograficzny

Interactions of green coffee bean phenolics with wheat bread matrix in a model of simulated in vitro digestion. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, ŁUKASZ SĘCZYK, DARIUSZ DZIKI, MAŁGORZATA SIKORA. Food Chem. 2018 Vol. 258 s. 301-307, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.03.081
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2018 Vol. 258, s. 301-307
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Interactions of phenolics from green coffee bean flour (GCS) with the matrix of wheat bread have been studied employing direct (electrophoretic and chromatographic techniques) and indirect tests (nutrient digestibility). According to the chromatograms of digests, the antiradical activity of enriched bread was exhibited by free phenolics. An increase the area of chromatograms and some additional peaks observed for enriched bread may confirm some interactions of proteins with phenolics. The electrophoretic profile of these extracts showed that the band corresponding to a protein with molecular mass of 38 kDA had much higher intensity in enriched bread. Electrophoretic analysis of pellets remaining after digestion revealed GCS dose-dependent differences in bands corresponding to proteins with molecular masses of 52 kDa and 23 kDa. The relative digestibility of both starch and proteins was slightly decreased by addition of GCS; however, these changes did not exceed 10%, which justifies the use of this functional material.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43633) wydawnictwo ciągłe #43633

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,399
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 kwietnia 2018 09:52
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się