Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Inulin improves the redox response in rats fed a diet containing recommended copper nanoparticle (cunps) levels, while pectin or psyllium in rats receive excessive cunps levels in the diet.

Opis bibliograficzny

Inulin improves the redox response in rats fed a diet containing recommended copper nanoparticle (cunps) levels, while pectin or psyllium in rats receive excessive cunps levels in the diet. [AUT.] ALEKSANDRA MARZEC, [AUT. KORESP.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, [AUT.] BARTOSZ FOTSCHKI, JERZY JUŚKIEWICZ, KATARZYNA OGNIK. Antioxidants 2025 Vol. 14 Issue 6 Article number: 695, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox14060695
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2025 Vol. 14 Issue 6, Article number: 695
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study aimed to determine the effect of dietary inclusion of the recommended (6.5 mg Cu/kg diet) or double the recommended (13.0 mg Cu/kg diet) levels of copper nanoparticles (CuNPs) in combination with different types of dietary fibre on selected redox status indicators in the blood and tissues of male Wistar rats. Control groups were fed diets containing cellulose and a mineral mixture with standard or enhanced content of CuCO3. The experimental groups were fed a diet supplemented with CuNPs (6.5 or 13 mg/kg) and combined with various fibre types—cellulose, pectin, inulin, or psyllium. After the feeding period, rats’ organs were collected to assess selected indicators of redox status. The obtained results suggest that the addition of dietary fibre in the form of inulin may beneficially stimulate the response of the redox system in the conditions of CuNPs nutrition at the recommended dose, pectin, or psyllium in the case of an excessive supply of CuNPs in the diet. Thus, selecting the appropriate type of dietary fibre based on the CuNPs’ level in the diet may effectively protect the organism from the potentially harmful prooxidative effect of CuNPs, ultimately contributing to a favourable regulation of their metabolic impact in the body.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52693) wydawnictwo ciągłe #52693

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 czerwca 2025 10:02
Ostatnia aktualizacja:10 czerwca 2025 10:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się