Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Investigation of changes in the polyphenol profile verified by LC-MS/MS and the pro-health activities of fruit smoothie.

Opis bibliograficzny

Investigation of changes in the polyphenol profile verified by LC-MS/MS and the pro-health activities of fruit smoothie. [AUT. KORESP.] KAMILA BOROWIEC, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, ANNA STACHNIUK, JACEK MIELNICZUK, ALICJA TRZPIL. Mol. Nutr. Food Res. 2024 Vol. 68 Issue 13 Article number: 2300426, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1002/mnfr.202300426
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Molecular Nutrition & Food Research 2024 Vol. 68 Issue 13, Article number: 2300426
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Scope Bilberry, bananas, and apples are used for smoothie production because the health-promoting activities and to prevent human diseases including neurodegenerative disorders. The smoothie is prepared to promote a promising practice for increasing the intake of fruit in the diet. Methods and results The smoothie is packed into dark glass jars, pasteurized, and stored for up to 4 months at 4 or 22 °C. Then, it is analyzed for the polyphenols profile using liquid chromatography-high resolution mass spectometry (LC-HRMS) Polyphenols content and the antiinflammatory, anticholinesterase, and antioxidant activities, and the impact on catalase activity are controlled using biochemical analyses. A significant decrease in the flavanol content (p < 0.05) is investigated, while there are lower decreases or no changes in the other polyphenols content in the smoothies stored at 4 °C. The changes in the anticholinesterase and antioxidant activities of the smoothie are correlated with the total polyphenols, anthocyanins, flavonols, and tannins content. Conclusion The proposed preservation of the smoothie and its storage at refrigeration temperature is adequate to maintain the smoothie's nutritional and functional effect for a 4-month shelf life. Even significant changes in the content of individual subgroups of polyphenols are not drastically reflected in the decrease of the smoothie biological activities.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51909) wydawnictwo ciągłe #51909

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 września 2024 14:14
Ostatnia aktualizacja:17 września 2024 09:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się